Prisad läkarstudent

Sara Bergqvist, student på läkarprogrammet, får Akademiska föreningens AF-pris till Kjell Norbergs Minne. Hon får priset för sitt studentfackliga engagemang.

Sara BergqvistSara Bergqvist (bilden) har bland annat varit kårordförande för studentkåren Consensus och representerat studenterna i universitetsledningen. Hon har "inte minst genom sitt personliga engagemang drivit på utvecklingen av studentinflytande vid Hälsouniversitetet och många gånger agerat som stödperson för andra aktiva inom studentkåren", står det i prismotiveringen.

- Jag har alltid haft ett intresse för rättvisefrågor, engagemanget har bara funnits där. Och ju mer man håller på desto mer ser man saker som behöver rättas till och desto roligare blir det också eftersom man träffar så många människor och utvecklas personligen, säger Sara Bergqvist.

Arbetet med de studentfackliga frågorna handlar mest om systemfrågor, menar hon.

- När jag var kårordförande var vi till exempel med och fick igenom att alla doktorander skulle få rätt till en anställning. LiU var först i landet med det. Det kändes förstås jättebra att vara med att driva igenom det.

Men mest handlar kårarbetet om mer osynliga insatser och om att förhindra beslut, påpekar Sara Bergqvist.

- Förra året var det till exempel på gång att studenterna skulle behöva betala för US-parkeringen medan det fortfarande skulle vara gratis för de anställda. Men det lyckades vi förhindra. Eftersom inget förändrades var det ju ingen som märkte av det jobb som låg bakom.

Andra frågor som kåren jobbat för är att få fler lunchplatser och fler lugna ytor för studenterna.

- Det finns också en hel del psykisk ohälsa bland studenterna där kåren dels går in och försöker stötta och dels driver på fakulteten att göra förbättringar. Vi läser problembaserat på HU och det kan vara tufft med otydliga krav och suddiga målbeskrivningar.

Engagemanget bland studenter att arbeta studentfackligt går upp och ner, konstaterar hon.

- Just nu har vi ett starkt engagemang på HU. Vi visar upp oss mycket mer sedan kårobligatoriet försvann för några år sedan och det har bidragit till att det blivit lättare att få folk att engagera sig.

Trots att utbildningen tar mycket tid kommer Sara Bergqvist att fortsätta vara studentfackligt aktiv under de resterande två terminer hon har kvar på sin utbildning.

- Det har blivit som en hobby. Jag gör det här istället för att ha ett extrajobb, en del av uppdragen ger mig små arvoden.

Men hon har ytterligare en hobby, hon gör tårtor.

- Jag har alltid älskat att baka och gör tårtor mest till vänner och bekanta. Det är en avkoppling för mig, ett sätt att vara kreativ. Men även andra kan göra beställningar, jag har en till julafton.

AF-priset är på 15 000 kronor. Det kommer att gå mest till mat och räkningar.

- Fast jag ska åka och hälsa på en kompis i Paris i vår också.

AF-priset vid LiU delas ut i två etapper, en i Linköping (den 7 december) och en i Norrköping, den 17 december.

Saras tårtor
Årets AF-pristagare i Linköping