SimMan och visualiseringsbord imponerade på mässa

VisualiseringsbordPå utbildningsmässan Kunskap & Framtid i Göteborg visades ett smakprov från Clinicum. Simulatordockan SimMan och visualiseringsbordet  lockade nyfikna besökare.

Svenska mässan i Göteborg öppnade på morgonen den åttonde november entrédörrarna och utbildningsintresserade gymnasieelever från när och fjärran strömmade in.
Förutom att prata med studenter och studievägledare kunde LiU presentera två extra bonusaktiviteter i sin monter – SimMan, en datoriserad “docka” som kan programmeras för olika sjukdomstillstånd, och det så kallade Visualiseringsbordet, där man bland annat kan utföra virtuella obduktioner.
- Intresset för SimMan och Visualiseringsbordet har varit stort bland besökarna, säger Susanne B Karlsson, informatör på Hälsouniversitetet vid LiU.
Katarina Karlsson från Hälsouniversitetets Clinicum hade till sin hjälp på mässan de två sjuksköterskestudenterna Joakim Persson och Magdalena Sebbas. De visade bland annat hjärt-lung-räddning, hur man sätter kanyler och visade olika scenarier som man kan göra med en simulator.

Simman

Magdalena Sebbas visar hur en injektion ska gå till.

- Studier har visat att du som student faktiskt lär dig bättre om du får träna på riktiga situationer med hjälp av simuleringsverktyg, som till exempel SimMan. Du kan träna i din egen takt och behöver inte vara orolig för att skada “patienten”, berättar Susanne B Karlsson.
Visualiseringsbordet drog till sig mässbesökarnas blickar.
-    Det är spännande att kunna visa att vi använder ny teknik i vårdundervisningen, visualiseringsbordet är teknik som dessutom är framtagen vid Linköpings universitet och som vi är ensamma om i Sverige.
Visualiseringsbordet kan även användas inom andra områden än vården. I mässmontern stod även några blivande civilingenjörer i medieteknik och visade en av möjligheterna som finns med visualiseringsbordet – man kan gå på upptäcktsfärd i sin egen hemstad utan att gå ett enda steg. I det här fallet demonstrerades en tredimensionell vandring genom Norrköping.
Mässan pågick 8-10 november i Göteborg och besöktes av drygt 10.000 personer.SimmanSimman

Text: Charlotte Perhammar, LiU

Foto: Susanne B Karlsson

Läs mer: Simulatorer ger säkrare studenter