Tioåring med sikte på nobelpris

Världens ledande institut för medicinsk bildvetenskap om tio år, nobelpris om tjugofem. Det är målbilden för CMIV som i dagarna två firar sitt första decennium.

Hjärta kärlHan är inte en man som smälter ihop med tapeten, radiologen från Hudiksvall som en vinterdag för tio år sedan hämtades med privatflygplan för att förhandla om ett jobb i Linköping. Han är heller inte buskablyg när det gäller framtiden för sitt Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering.

– Nobelpris om 25 år, eller kanske det finns något ännu bättre då!

En stor skara inbjudna gäster med en eller annan anknytning till födelsedagsbarnet hade samlats i Berzeliussalen på Hälsouniversitetet. Talarlistan inleddes med LiU:s rektor Helen Dannetun, som lyfte fram CMIV som ett lysande exempel på hur mod, samverkan och tvärvetenskap lett till stora forskningsframgångar.

hjärna– I Linköping fanns en bra jordmån för CMIV. Viktiga ingredienser var engagemanget från medicinteknikföretaget Sectra och landstinget samt den snabbt växande forskningen i vetenskaplig visualisering, sade Helen Dannetun.

Centrumets första lokal var ett rum på fyra kvadratmeter utan fönster. Trots en viss expansion huserar man fortfarande mitt i sjukhuset, med möjlighet att undersöka patienter som ett led i forskningen. Till dags dato har 40 000 kliniska patienter och ytterligare 7 000 forskningspatienter undersökts med den senaste tekniken i form av magnetkameror och datortomografer. Till det kommer ett stort antal virtuella obduktioner i samarbete med rättsmedicin.

bildmedicinAnders Ynnerman är professor i vetenskaplig visualisering och har en framträdande roll i CMIV:s utveckling. Han spekulerade över hur framtiden kan te sig förutsatt att centrumet får en långsiktig finansiering, ändamålsenliga lokaler och en administrativ ”sköld”, allt för att forskarna ska kunna ägna sig helhjärtat åt forskning.

– CMIV 5.0 kan generalisera bildkonceptet, det vill säga hantera bildinformation på samma sätt som vi gör med text och siffror. Förutom att bara ta bilder kan vi utföra simuleringar av olika behandlingar. Sjukjournalerna kan utvecklas till att bli virtuella kopior av patienterna, sade Ynnerman.

Fredag 17 augusti forsätter firandet med vetenskapliga föreläsningar.

Hela programmet

Text: Åke Hjelm