Tio år med medicinska bilder

Att se människan i ett helt nytt ljus – det var målet när Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) drog igång vid LiU. Tio framgångsrika år senare är det dags för jubileum, ta del av öppna föreläsningar den 16-17 augusti.

Bild från CMIVVid CMIV finns all kunskap och teknik inom bildvetenskap och visualisering under samma tak, mitt i verksamheten på Universitetssjukhuset. Forskare, tekniker, läkare och patienter deltar alla i utvecklingen av nya metoder att avbilda människokroppen in i dess innersta skrymslen.

– När vi startade kunde vi inte ana hur snabbt vår forskning skulle skapa nytta för många patienter. När vi tänker på vad vi kan åstadkomma inom nästa tioårsperiod känns det som vi just börjat öppna ögonen, säger CMIV:s föreståndare docent Anders Persson.

Under två dagar 16–17 augusti firas nu tioåringen med tal, mingel och föreläsningar. En del av programmet vänder sig till inbjudna gäster, men stora delar är öppna för alla, i första hand landstings- och universitetsanställda. Under fredagen presenterar flera internationellt välkända forskare forskningsprojekt inom en rad varierande områden.

– Det kommer att hålla en väldigt hög klass. Föreläsningarna hålls i Berzeliussalen på Campus US och det är först till kvarn som gäller, säger Anders Persson.

Forskning inom CMIV

Text: Åke Hjelm