Linköpings första BMA-studenter examineras

De första biomedicinska analytikerna examineras nu från Linköpings universitet. Studenterna behöver sannolikt inte gå arbetslösa – det råder stor brist på biomedicinska analytiker i Sverige.

Den sjunde och åttonde juni presenterar studenterna sina examensarbeten och på lördag den nionde juni har studenterna en avslutningsceremoni.
Biomedicinska analytiker har en nyckelroll i sjukvården. Analyserna som de utför används bland annat för att ställa diagnoser, följa sjukdomsförlopp och bedöma behandling.

Behovet av biomedicinska analytiker är stort i Sverige. Situationen är alarmerande och värre blir det, skriver Vårdförbundet i en debattartikel.  Man räknar med att hälften av de idag arbetande biomedicinska analytikerna uppnår pensionsålder inom en tioårsperiod. Därmed hamnar biomedicinsk analytiker på femte plats bland de mest efterfrågade yrkesgrupperna. Det finns en liknande situation både i Skandinavien och i övriga Europa
Biomedicinska analytikerprogrammet vid Linköpings universitet omfattar 180 högskolepoäng poäng (hp) och leder till biomedicinsk analytikerexamen och kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap.

Tidningen Vårdfokus:

Första kullen biomedicinska analytiker har gått ut i Linköping

I lördags firade Elin Carlsson och Malin Olander sin examen vid biomedicinska analytikerprogrammet i Linköping. Redan i dag började de sina sommarvikariat på universitetssjukhuset. De ingår i den första kullen studenter som examineras i Linköping.
Läs reportaget i tidningen Vårdfokus

Mer information om utbildningen:
www.hu.liu.se/bma

2012-06-05