Forskning om psoriasis stärks vid LiU

Ett effektivt läkemedel är målet för Ingrid Asp Psoriasis Research Centre, som invigs vid Linköpings universitet onsdag 16 maj. Centret har namn efter donatorn som möjliggjort satsningen.

Forskningen kring den handikappande sjukdomen leds av hudläkaren docent Charlotta Enerbäck, som tack vare donationen på tio miljoner kronor kunde rekryteras till LiU 2009.

I december 2011 publicerade Enerbäck och hennes forskargrupp ett genombrott i förståelsen av sjukdomens orsaker, vilket öppnar för en ny läkemedelsstrategi med proteinet psoriasin som mål.

Bildandet av Psoriasis Research Centre innebär att forskningen kan stärkas ytterligare, bland annat genom flytten till ett nytt specialdesignat laboratorium.

Journalister är välkomna till invigningen med presentation av forskningen och visning av de nya lokalerna.

Tid: Onsdag 16 maj kl 14:00

Plats: Föreläsningssal Rönnen, Hälsouniversitetets huvudentré vid Universitetssjukhuset, ingång 65 från Lasarettsgatan, Linköping.

Deltagare: Karin Fälth-Magnusson, prorektor vid LiU, Johan D. Söderholm, dekanus vid Hälsouniversitetet, John Bjerker, ordförande i Stiftelsen för psoriasisforskning, Ingrid Asp, donator, Charlotta Enerbäck, forskningsledare, samt två representanter för Psoriasisförbundet.

Kontakt:
Inger Stern, fundraising director, 011-363460, inger.stern@liu.se