Webbteve: Barndomstraumats betydelse för den psykiska hälsan under uppväxten

Övergrepp i barndomen påverkar både barndomen och vuxenlivet negativt. Carl-Göran Svedin, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Hälsouniversitetet, föreläser på temat ”Barndomstraumats betydelse för den psykiska
hälsan under uppväxten”.

Carl-Göran Svedins forskning handlar om hur barnmisshandel och sexuella övergrepp påverkar barn, men även hur det påverkar dem senare, när de blivit vuxna. Traumatiska upplevelser kan vara förödande för barn och deras fortsatta utveckling. Studier visar att de löper större risk att utveckla psykosociala svårigheter och symptom under uppväxten och senare i livet.
-   Det är lättare för ett barn att komma över otursrelaterade trauman, som exempelvis en olycka. Det är svårare att komma över ett trauma när det är någon person som gjort något mot barnet. Allra svårast är det om man blivit utsatt för övergrepp av någon närstående, berättar Carl-Göran Svedin.

Se föreläsningen här

2012-05-02