Hög buk farligare än slapp midja

Varför är en hög mage farligare än slappt underhudsfett kring midjan? Carl Johan Östgren, professor i allmänmedicin, berättar om sin forskning på blodfetter, blodtryck och risker att utveckla typ 2- diabetes, på säsongens första Forskning i framkant. Föreläsningarna har bytt lokal och hålls numera i Elsa Brändström, plan 9, Universitetssjukhuset i Linköping.

Carl Johan ÖstgrenVar femte svensk i 80-årsåldern har typ 2-diabetes, som bland annat orsakas av för lite fysisk rörelse och övervikt i form av bukfetma. Ett traditionellt sätt är att mäta bukfetma är att mäta midjeomfånget. Men att mäta magens högsta punkt när patienten ligger på rygg är minst lika effektivt, visar Carl Johan Östgrens forskning.
–   Bukhöjden visar hur mycket fett som ligger inbäddat mellan organen i buken. Det är fett som medför ökad risk att drabbas av diabetes och hjärt- och kärlsjukdom. Underhudsfettet som lätt faller undan när man ligger på rygg medför inte samma risk, säger Carl Johan Östgren.

Hittade riskfaktor
En doktorandstudie hos patienter med typ 2-diabetes visade att bukhöjden bättre än midjeomfånget förutsade graden av kärlstelhet och låggradig inflammation i kroppen. Resultaten kunde bekräftas i samma material efter fyra års uppföljning.
Forskargruppen har också nyligen identifierat att nattlig maskerad hypertoni är en riskfaktor vid diabetes typ 2.
–   Diagnosen är svår att ställa eftersom blodtrycket som tas dagtid på vårdcentralen visar normala värden. Men på natten när blodtrycket normalt ska sjunka, är det fortsatt högt hos en del individer med normalt mottagningsblodtryck. Personer med maskerad nattlig hypertoni hade högre grad av kärlstelhet och ett högre centralt blodtryck än individer som hade både ett normalt mottagningsblodtryck och ett normalt blodtryck nattetid, säger Carl Johan Östgren.

Viktigt ha patienter
Som allmänläkare på vårdcentralen i Ödeshög träffar han många diabetespatienter och kan studera området i praktiken. Han delar sitt arbete mellan forskning och kliniskt arbete och leder forskarlaget vid Linköpings universitet.
–   Det är jätteintressant att se en direkt koppling mellan patienterna och forskningen, och också viktigt att man som diabetesforskare behandlar patientgruppen, säger Carl Johan Östgren.

Läs mer om Carl Johan Östgrens forskning

FAKTA: Forskning i framkant 9 februari
Gamla och nya riskmarkörer för hjärt- och kärlsjukdomar vid typ 2-diabetes
Carl Johan Östgren, professor i allmänmedicin