En virusattack i närbild och realtid

En ny metod för att snabbt identifiera enstaka virus och se hur de binder till celler i kroppen kan bidra till att tidigt få kontroll över vinterkräksjuka och andra virusinfektioner.

Bilden visar strukturen på syntetiskt framställt norovirus.Studien som utförts av forskare vid Chalmers, Göteborgs universitet och Linköpings universitet är ett viktigt steg mot effektivare diagnoser och utveckling av virushämmande läkemedel. Resultaten publicerades nyligen i den topprankade tidskriften Physical Review Letters.

-Vi har framställt kräksjukevirus, norovirus, som saknar arvsmassa och därför inte är smittsamma. Tekniken är densamma som läkemedelsindustrin använder för att producera vaccin mot livmoderhalscancer, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid LiU.

De artificiella viruspartiklarna blandades i skålar med vesiklar, små blåsor av cellmembran. Dessutom tillsattes färgämnen och sockermolekyler som binder till kräksjukevirus. I ett fluorescensmikroskop kunde forskarna sedan följa förloppet när viruspartiklarna band till vesiklarna i realtid, tack vare att dessa då syntes som lysande prickar.

-Metoden gör det möjligt att identifiera och studera enstaka virus, 40 nanometer stora. Inga andra metoder baserade på lika enkel analys erbjuder den höga känsligheten, säger Fredrik Höök, professor i biologisk fysik vid Chalmers.

Forskarna hoppas att metoden ska kunna användas för att tidigt upptäcka även mycket små mängder sjukdomsalstrande virus, till exempel i dricksvatten.

Text: Åke Hjelm
Bild: Visar strukturen på syntetiskt framställt norovirus.

Artikel: M. Bally, A. Gunnarsson, L. Svensson, G. Larson, V.P. Zhdanov och F. Höök. Interaction of single virus-like particles with vesicles containing glycosphingolipids. PhysRevLett.107, 28 oktober 2011.

2011-11-11

Senast uppdaterad: 2019-10-09