Konferens med läkarstudenternas frivilligorganisation

I helgen håller läkarstudenternas  frivilligorganisation IFMSA en nationell konferens i Linköping. Samtidigt firar organisationen sitt 60-årsjubileum.

Studenter på kärleksakuten.Vad händer då?
– Det blir bland annat tre dagar, den 28-30 oktober, med föreläsningar och rapporter om olika projekt vi driver. Organisationen finns representerad på alla orter i Sverige som har utbildning av läkare. Här i Linköping är det väl vårt jobb bland barn och ungdomar som mest märks utåt. Till exempel Nallesjukhuset, vi har besökt dussintals förskolor i regionen och plåstrat om allt från nallebjörnar till traktorer för att avdramatisera vården för barnen. Eller Kärleksakuten, sexualupplysning för tonåringar, som förra året fick Nationalencyklopedins kunskapspris, berättar Erik Richter.

Och följdriktigt startar Kärleksakuten sina gruppdiskussioner på konferensen med punkten ”Kondomworkshop - up to date! Raggning à la KA och speeddating”.

Erik Richter är läkarstudent på nionde terminen på Hälsouniversitetet, är pressansvarig för IFSMA i Linköping och själv drivande i BALL, ett projekt för att få fler studenter att ge blod.

– De senaste två åren har vi lyckats få 230 studenter att bli blodgivare och vi hoppas få med ännu fler.

Demonstration.I Linköping jobbar läkarstudenterna även aktivt med Papperslösas rätt till vård genom att stödja Tinnerbäckskliniken för papperslösa.
– De ordnar också en ”svartklubb” en gång om året för att samla in pengar till kliniken.

Konferensen, med runt 120 läkarstudenter från Sveriges sex läkarutbildningar, är samtidigt ett 60-årsjubileum.
Hur startade IFSMA?

– I efterkrigstiden gick läkarstudenter i fronten för ett återförenande av världen genom att samarbeta inom ramen för ideella folkhälsoprojekt. Studenter i Sverige var med och grundade den globala federationen IFMSA, International Federation of Medical Students Associations, som idag vuxit till en av världens största studentorganisationer med volontärprojekt i över 100 länder och över en million medlemmar, säger Erik Richter.

– I Sverige arbetar vi med klinik- och forskningsutbyten, mänskliga rättigheter och fredsfrågor, folkhälsa, primärvård samt reproduktiv hälsa. IFSMA organiserar också utbyten, då läkarstudenter kan ta chansen att göra internationell sommarpraktik någon månad.

Jubileumsprogrammet avspeglar engagemanget i humanitära frågor, till exempel med föreläsningar och diskussioner kring hållbart bistånd utifrån internationella projekt i Afrika, bland annat i Somalia.

Text: Gunilla Pravitz
Bild: IFSMA, demonstration i Stockholm för papperslösas rätt till vård.

2011-10-28

Senast uppdaterad: 2019-06-20