HU-forskare i Kunskapskanalen

Missade du Eva Svanborgs föreläsning "Är det farligt att snarka"? Den andra november sänds den i Kunskapskanalen. Nu kan du även de tre första föreläsningarna i höstens Forskning i Framkant direkt på webben

Personer som snarkar kan med tiden utveckla skador på nerverna i svalget. Det berättar Eva Svanborg, professor i klinisk neurofysiologi som forskar på sömnstörningar. Hon har dokumenterat nervskador hos patienter med sömnapné, en sjukdom som drabbar minst 200 000 svenskar och bland annat ökar risken för hjärtinfarkt.

Eva Svanborg.Tidigare i höst höll Eva Svanborg en föreläsning inom ämnet, som kommer att sändas i Kunskapskananalen onsdag 2 november kl. 16.00-16:30, med repris lördag 12 november kl. 12.40-13.10. Du kan även se föreläsningen direkt på webben (se länkarna till höger).

Olle Stendahl.Olle Stendahl, professor i medicinsk mikrobiologi på Hälsouniversitet, forskar på tuberkulos och hur kroppens eget immunsystem kan aktiveras för att skydda mot sjukdomen. Tidigare i höst höll han föreläsningen "Allt fler fall av tuberkulos – hur skyddar vi oss i framtiden?"

Ewa Wressle"Myten om åldrandets skröplighet" var temat när universitetsarbetsterapeut Ewa Wressle föreläste i förra veckan. Åldringar är inte så skröpliga som man kan tro, enligt hennes forskning. Trots att sjukdomarna successivt kommer skattar äldre Linköpingsbor sin livskvalitet som hög.

Text: Karin Allander

2011-10-26