Startskott för Framtidens Universitetssjukhus

På måndagen togs första spadtaget till Framtidens Universitetssjukhus, i form av en symbolisk sprängning.

Marie Morell och Stefan Anskär.Ett 150-tal inbjudna gäster, däribland politiska beslutsfattare i landsting och kommuner, länsföreträdare och representanter för universitetet och näringslivet hade samlats vid huvudblockets västra sida för att bevittna det formella startskottet till bygget av framtidens US.

– Det här är stor och viktig dag för utvecklingen av US och hela regionens sjukvård, sa landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M), som fick avfyra den symboliska sprängladdningen.

– Jag ser inte det här bara som en början, utan en fortsättning på en över 200 år lång tradition vi har här i Östergötland. Vi har ett gott samarbete i regionen och vården, som vi vill fortsätta att utveckla med patienten i fokus.

Tidigt i våras fattade landstingspolitikerna det formella beslutet att investera drygt 3,8 miljarder kronor i Framtidens US. Detta blir länets största byggprojekt och planeras pågå till 2018. Ett antal sjukhusbyggnader som är uttjänta kommer att rivas och
ersättas med helt nya lokaler, medan andra byggs om för att uppfylla de krav som ställs på dagens och morgondagens sjukvård.

Marie Morell.Den första byggetappen omfattar framför allt nybyggnation i anslutning till huvudblocket med ett nytt huskomplex på östra sidan, ett på västra, ett nytt parkeringshus och en utbyggnad av Hälsouniversitetets lokaler vid den norra infarten till sjukhusområdet.

– Genom bygget kommer vi att skapa mycket goda förutsättningar för att bedriva en avancerad sjukvård, förenat med en forsknings‐ och utbildningsverksamhet av högsta klass, säger Marie Morell.

Text: Bodil Knuthammar
Foto: Pernilla Lindblom