Årets alumner utses för första gången vid Linköpings Universitet

Socionomen Jeanette Mikkelsen bestämde sig för att förbättra äldrevården och blev en av de yngsta verksamhetscheferna i Linköpings kommun. Civilingenjören Erik Thorstensson bidrar till en hållbar värld genom att skapa nya produkter av spillmaterial i industrin. De är de första mottagarna av utmärkelsen Årets alumn, som delas ut av Linköpings universitet.

Jeanette Mikkelsen.Med den nya utmärkelsen vill universitetet uppmärksamma före detta studenter som har gjort något utöver det vanliga. Det kan handla om prestationer av olika slag eller särskilt engagemang i någon fråga.

Jeanette Mikkelsen valde socionomutbildningen vid Linköpings universitet för att hon ville arbeta för en äldrevård som bättre tar vara på de äldres förmågor och stärker deras livskvalitet. Vid 24 års ålder har hon varit verksamhetschef inom Linköpings kommun i tre år och tagit emot ett ledarskapspris från kungen för att hon är en nytänkande ledare inom äldreomsorgen.

Erik Thorstensson är vd för företaget Creatables i Göteborg, som gör konsumentprodukter av material som blir över i industriproduktion. Medan han läste civilingenjörsprogrammet i maskinteknik började han fundera på hur man kunde designa produkter med så liten miljöpåverkan som möjligt. I dag är han en flitig föreläsare på skolor och företag, där han talar om kreativitet och grön produktutveckling.

Erik Thorstensson.Utmärkelsen Årets alumn delas ut vid en ceremoni på Campus Valla i samband med den nationella alumnidagen den 4 oktober. Då är årets alumner på plats, mottar diplom av LiU:s rektor Helen Dannetun och håller varsitt föredrag.

Årets alumner får också sina namn på en platta utanför Kårallen. Plattan ska bli början till en ”Walk of Fame” för alumner från LiU.

Det är första gången en nationell alumnidag firas i Sverige och festligheterna äger rum på många platser runt om i landet. Linköpings universitet har 78 000 alumner, spridda över hela världen. Alumnerna är viktiga bland annat som ambassadörer för universitetet.

Text: Maria Karlberg

2011-09-12