Sofia Ramström ny LiU forskarassistent

För femte året i rad har sex unga och framstående forskare utsetts till LiU forskarassistenter. En av dem är Sofia Ramström vid Hälsouniversitetet. Hon forskar i gränslandet mellan teknik, biologi och medicin och har utvecklat nya metoder för att studera blodplättar.

Sofia Ramström.Sofia Ramström är är verksam vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin (IKE). Hennes forskning kretsar kring beteendet hos trombocyterna, eller blodplättarna, vars uppgift är att stoppa blödningar, men som även kan orsaka hjärtinfarkt och stoke om de hittar skador i åderförfettade blodkär och därmed täpper till blodkärlet helt och hållet.

Sofia Ramström disputerade vid LiU 2003 och har sedan varit postdoktor vid Hälsouniversitetet och i Dublin, Irland.
I sin forskning har hon utvecklat nya metoder för att studera blodplättars vidhäftningsförmåga. Målet är att öka kunskaperna om deras beteende, för att på så sätt hitta mål för nya så kallade trombocythämmande mediciner. Dessa ges för att undvika blodproppar, men har flera negativa biverkningar, bland annat att blödningar blir svårare att stoppa. Målet är nya mediciner som både kan undvika blodproppar och samtidigt förhindra problem som kan uppstå vid oönskade blödningar.

LiU forskningsassistenter är en satsning som inleddes 2007 och innebär att unga och framstående forskare rekryteras i internationell konkurrens. Vid LiU förväntas de bygga upp en egen forskargrupp. De erbjuds ett mentorsprogram och utbildning ibland annat ledarskap.
Totalt ingår sex unga och framstående forksare i den femte kullen av LiU forskarassistenter. Deras forskningsområden spänner från litteraturvetenskap, etologi och materialfysik, till etik vid elektronisk övervakning och bionanoteknik.

Text: Birgitta Weibull /Karin Allander

2011-05-20