Pris till avhandling om överutskrivning av antibiotika

Antibiotika skrivs ut i onödan vid luftvägsinfektioner och öroninflammationer hos barn. Det visade Thomas Neumark vid Hälsouniversitetet i sin doktorsavhandling förra året. Hans studie har nu vunnit pris för bästa allmänmedicinska avhandling.

Thomas Neumark.

Läkare skriver ut antibiotika till nästan hälften av alla som besöker en vårdcentral för luftvägsinfektion, fastän de flesta sådana infektioner orsakas av virus och är självläkande.
Även de flesta öroninflammationer läker ut av sig själva utan antibiotika. Men trots risken för att allt fler bakteriestammar blir resistenta har förskrivningen minskat obetydligt med åren, visade Thomas Neumark, distriktsläkare vid Lindsdals hälsocentral i Kalmar och före detta doktorand vid Hälsouniversitetet.

Hans avhandlingen har titeln "Treatment of Respiratory Tract Infections i Primary Care with special emhasis on Acute Otitis Media" och lades fram vid Linköpings universitetet i mars förra året. Den har nu utsetts till förra årets bästa allmänmedicinska avhandling.
Priset delas ut av Svenska föreningen för allmänmedicins forskningsråd, där Sveriges alla universitet är representerade. Högtidsföreläsningen och utdelande av utmärkelsen kommer att äga rum vid den Allmänmedicinska kongressen i Luleå våren 2012.

Studien är den hittils största av sitt slag i Sverige. Den pågick under sex år och drygt 240 000 patientbesök hos primärvården i Kalmar län analyserades. De tre vanligaste diagnoserna var örininflammation, förkylning och halsfluss.
Öroninflammationer behandlades i nästan 80 procent av fallen med antibiotika, trots att den rekommenderade behandlingen ger möjlighet för att avstå från antibiotika till barn i åldersgruppen 2-16 år under de första tre dagarna för att se om örat läker ut utan. När det gäller luftväginfektioner, så förskrevs antibiotika i 45 procent av alla besöken.

Text: Karin Allander/Åke Hjelm

2011-04-19