Felveckade proteiner orsakar dödlig sjukdom

Felveckade aggregerade proteiner, så kallade amyloider, ligger bakom kända diagnoser som Alzheimers, Parkinson och Galna kosjukan.
– Vi ser fall där det inte bara är dödligt utan också kan smitta, säger Per Hammarström, professor vid avdelningen för biokemi, Institutionen för fysik, kemi och biologi, Linköpings Universitet.
Hör honom i Forskning i framkant på onsdag.

Per HammarströmPer Hammarströms forskning handlar om proteiner på liv och död, en gåtfull värld där kroppens skyddsmekanismer ibland övermannas av proteiner som blir giftiga. Det sker genom proteiner som veckar sig fel, så kallade prioner. Det är ett ganska nyupptäckt smittoämne som bland annat ligger bakom Galna kosjukan.

– Ibland veckar sig proteiner på fel sätt så att de blir giftiga. De giftiga formerna uppstår när de klistrar fast sig vid varandra som kardborrband, och bildar olösliga fibriller så kallade amyloider, vilket kan orsaka en mängd sjukdomar, säger Per Hammarström.

Prionproteinet är över 200 aminosyror långt, tillverkas i nervcellerna och förekommer normalt hos både människor och djur. Fler sjukdomar än vi trott kan smitta genom prionlika mekanismer, visar Per Hammarströms forskning.

– Det felvecklade proteinet kan överföra den felveckade egenskapen till andra, och är därmed smittsamt. Smitta sker lättast inom den egna arten, vid blodtransfusion, kannibalism eller transplantationer.

Exempelvis har Galna kosjukan uppstått när djur har matats med foder från sin egen art, och sjukdomen Kuru har uppstått genom rituell kannibalism

Text: Maria Carlqvist

Per Hammarström föreläser om "Prioner: Proteinreplikanternas kejsare" onsdag 20 april i Berzeliussalen, Campus US.

2011-04-18

Senast uppdaterad: 2019-10-09