Simulerad akupunktur lika bra som äkta

Simulerad akupunktur hjälper lika bra som riktig akupunktur mot illamående hos cancerpatienter vid strålbehandling. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Linköpings universitet.

– De goda effekterna tycks alltså inte bero på den traditionella akupunkturmetoden, utan troligen på patienternas positiva förväntan och den ökade omvårdnad som behandlingen innebär. Patienterna fick samtala med de behandlande sjukgymnasterna, de fick beröring och extra tid för vila och avslappning, säger Anna Enblom, sjukgymnast och forskare vid Karolinska Institutet. Studien är en del av hennes avhandlingsarbete vid Linköpings universitet.

I studien ingick 277 patienter vid universitetssjukhusen i Linköping och Lund samt Karolinska universitetssjukhuset i Solna. De genomgick strålbehandling mot cancer i buk- eller bäckenregionen. De lottades till tre grupper, två som fick traditionell respektive simulerad akupunktur, och en grupp som enbart fick vård enligt ordinarie rutiner med läkemedel mot illamående, ingen akupunktur.

Resultaten visar att de patienter som fått riktig eller simulerad akupunktur mått betydligt mindre illa jämfört med den grupp som bara fått vård enligt ordinarie rutiner. Däremot fanns ingen skillnad mellan de två akupunkturgrupperna. Detta trots att den sammanlagda tiden som placebonålen nuddade huden bara var två minuter under den fem veckor långa behandlingsperioden.

Patientens förväntningar tycks vara viktiga för effekten; av de patienter som förväntade sig att de skulle må illa gjorde 81 procent det, jämfört med bara 50 procent av de som inte förväntade sig illamående.

– Det är viktigt att komma ihåg att effekten av behandlingen är värdefull för patienterna även om den kan ha orsakats av ospecifika faktorer som omhändertagandet och patientens positiva förväntningar. Därför ska vi nu gå vidare och studera vilka delar av proceduren kring akupunktur som faktiskt fungerar, säger Anna Enblom.

Text: Anika Agebjörn

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE. Artikeln heter ”Getting the Grip on Nonspecific Treatment Effects: Emesis in Patients Randomized to Acupuncture or Sham Compared to Patients Receiving Standard Care”, författad av Anna Enblom, Mats Lekander, Mats Hammar, Anna Johnsson, Erik Onelöv, Martin Ingvar, Gunnar Steineck och Sussanne Börjeson.

2011-03-24

Senast uppdaterad: 2019-06-20