Ny kurs för internationella studenter

I år ger Hälsouniversitetet för första gången en internationell kurs inom rehabilitering. Studenter från både Nepal och Brasilien har tagit sig till Linköping för att fördjupa sig inom området. För många av dem är problembaserat lärande en helt ny utmaning.

Internationella studenter gör en övning på Clinicum.Det råder en spänd förväntan i korridoren på Clinicum. Snart ska någon ropa på hjälp. En 53-årig kvinna vid namn Karin kommer att hittas livlös på en vårdavdelning där hon rehabiliteras efter en stroke. Det är allt de har fått veta.
Läkarstudenten Xu Yinzhe från Shanghai drar på sig en vit rock. Hans två kurskamrater Iris Scheepers och Charlotte Langenbahn pratar lågmält med varandra på tyska. De går fjärde året på sjukgymnastprogrammet på holländska Hogeschool Zuyd. Visserligen har de fått bekanta sig med miljön och utrustningen på Clinicum. Men att hantera patienter med hjärtstillestånd är inget de är vana vid.

Internationalla studenter gör en övning på Clinicum.Så öppnas plötsligt dörren till rummet intill och övningen drar i gång. De tre studenterna skyndar in och upptäcker snabbt att patienten varken andas eller har någon puls. Xu Yinzhe sätter igång hjärtmassage och delegerar uppgifterna med lugn röst. Fram med syrgas. Koppla EKG. Ta fram hjärtdefibrillatorn. Några evighetslånga minuter går, men tillslut börja patienten andas och hosta mekaniskt. Om dockan varit en riktig människa hade de räddat hennes liv.
– Det här var en ny situation för mig. Och jag har inte arbetat med så här avancerad teknik förut, säger Charlotte Langenbahn vid genomgången efteråt.
Trots det får gruppen beröm för lugnt agerande och bra samarbete.
– Det viktigaste med den här övningen är inte att göra allt perfekt, eller ens rätt, utan att kommunicera och prioritera, säger Katarina Karlsson som är instruktör och sim-man-operatör på Clinicum, alltså den som styr simuleringsdockan.
Det händer att vissa kommunikationssvårigheter uppstår eftersom vare sig lärare eller elever har engelska som modersmål.
– Men då använder jag latinska termer som alla förstår, så det brukar lösa sig, säger Katarina Karlsson.

Internationella studenter gör en övning på Clinicum.Den största utmaningen har varit att hitta en nivå som passar alla studenter, enligt Annika Lindh Falk som är ansvarig för kursen.
– Dels kommer de från olika professioner och dels har de läst olika långt. Vi har en student som redan är färdig läkare och en student som inte har vårdbakgrund men som är här för att studera själva lärprocessen, säger hon.
För de flesta är problembaserat lärande något nytt. Men överlag verkar studenterna positiva.
– Det blir lätt att man lär sig teoretiskt, eller att man tittar på när äldre rutinerade läkare gör jobbet. Det här är ett väldigt bra sätt att lära sig praktiskt, säger Xu Yinzhe som går femte året på Shanghai Jiaotong University, School of Medicine.

Den nya kursen heter ”International perspectives on rehabilitation” och är främst inriktad på geriatrisk och neurologisk rehabilitering. Under våren har tretton studenter från Europa, Sydamerika och Asien deltagit. Fortsättningsvis kommer kursen att hållas under höstterminerna.

Text/Foto: Karin Allander

2011-02-22