Före detta forskarstudent rankad som supertalang

Fredrik Bäckhed når en tolfte plats när tidningen Veckans Affärer rankar förra årets mest talangfulla svenskar. Han läste biomedicinsk forskarskolan vid Hälsouniversitetet 1997 och är nu docent på Sahlgrenska där han bland annat forskar kring fetma.

Fredrik BäckhedTalangerna har rankats enligt fem kategorier: expertkunskaper, prestation, drivkraft, trendkänslighet för viktiga förändringar inom sitt område och personligt varumärke. Totalt finns 101 personer med på listan och Fredrik Bäckhed når en tolfte plats med följande beskrivning:

”Forskar om hur bakteriefloran i människokroppen påverkar oss. Förutom de bekanta positiva aspekter de har på vår matsmältning och förmåga att ta till oss exempelvis vitaminer, visar hans forskning att bakterierna samtidigt kan ha en inverkan på utvecklingen av fetma och åderförkalkning”.

Fredrik Bäckheds forskning har tilldelats flera anslag och priser. Blanda annat fick hans forskargrupp 750 000 amerikanska dollar i forskningsanslag från Human Frontier of Science Organization 2008 och förra året var han en av dem som vann Fernströms pris.

Utöver biomedicinska forskarskolan har han även läst gymnasielärarlinjen på Linköpings universitet och bedrivit postdoktorala studier på amerikanska Washington Universiy School of Medicine.

Hela listan över de 101 talangerna

Mer om Fredrik Bäckheds forskning