Enkel träning förebygger knäskador hos fotbollstjejer

Ett enkelt träningsprogram minskar kraftigt risken för allvarliga knäskador för tusentals kvinnliga fotbollsspelare. Det visar en studie av ortopeden Markus Waldén och sjukgymnasten Martin Hägglund vid Hälsouniversitetet.

Knäskador är vanliga i fotboll och tonårsflickor har visat sig särskilt utsatta. Mellan 1996 och 2006 skadade 1300 fotbollsflickor sina knän så allvarligt att de fick bestående besvär. Hälften av dem riskerar broskskador, som redan i 30- 40-årsåldern kan ge ledsjukdomen artros.

Men ett enkelt träningsprogram om 10-15 minuter, invävt i den vanliga uppvärmningen inför ett träningspass mer än halverar risken för skador.

Det visar en studie gjord av forskare vid Hälsouniversitetet, ortopeden Markus Waldén och sjukgymnasten Martin Hägglund.

Cirka 500 av drygt 700 möjliga lag med flickor födda 1992-1996 deltog i studien. Hälften av föreningarna valdes slumpmässigt ut att träna enligt uppvärmningsprogrammet ”Knäkontroll”, ett projekt som initierades av Folksam och Svenska fotbollsförbundet 2008.Totalt sett fullföljde 341 lag med fler än 4500 spelare studien.

– I den grupp som följde de förebyggande övningarna minskade risken för skador med 64 procent, säger Markus Waldén.

Resultaten visar också att de föreningar som gjort övningarna i högre utsträckningen än andra ytterligare minskat skadefrekvensen.

– Det viktiga är att man verkligen genomför övningarna och att de utförs med kvalitet. Om man utför dem var tredje vecka lite halvdant får det ingen effekt.

Den stora utmaningen för fotbollsföreningarna är nu att få genomslag för studien ute i den dagliga verksamheten.

Forskningstudien, en av de största vetenskapliga

studier som gjorts av förebyggande arbete inom idrottsvärlden, är finansierad av Folksam, Svenska fotbollsförbundet och Centrum för idrottsforskning och ännu inte publicerad.

Mer forskning inom Rörelseorganens funktion och sjukdomar

Text: Gunilla Pravitz

2011-01-26