Mårten Segelmark ny professor i njurmedicin

Mårten Segelmark

Mårten Segelmark är ny professor i njurmedicin vid Hälsouniversitetet. Hans tjänst är en nyinrättad professur som finansieras med medel från Stiftelsen för njurmedicinsk forskning.

Hösten 2005 gav en privat donator tio miljoner kronor till LiU:s forskning om njursjukdomar. Det innebar en rejäl förstärkning och blev grunden till stiftelsen, som senare även fått ytterligare tillskott.

Vad handlar din forskning om?

– Njursjukvården kan delas in i tre områden: ställa diagnos och behandla, ta hand om patienter med sviktande njurfunktion och ta hand om dem vars njurar inte fungerar alls.

- Jag rör mig inom det första området och undersöker sjukdomsgruppen glomerulonefrit, som i princip är en inflammation i njuren. Inflammationen beror inte på bakterier utan på att kroppens eget immunförsvar vänder sig mot njurarna, så kallad autoimmun sjukdom. Ofta går den att behandla om den upptäcks i tid. Min forskning går ut på att både förstå hur sjukdomen uppkommer och hitta sätt att diagnostisera och behandla den.

Hur vanliga är njursjukdomar?

- Vanligare än många tror. Man räknar med att uppemot tio procent av befolkningen har någon form av kronisk njurskada eller njursjukdom. Majoriteten av dessa är äldre som har en nedsättning till följd av någon av folksjukdomarna diabetes, högt blodtryck och multipel skleros. De flesta blir givetvis inte dialyspatienter, men en procent av befolkningen beräknas behöva dialys någon gång under sin livstid. Det finns också risk att andelen ökar i takt med att ålderspyramiden ändras och sjukdomar som diabetes typ 2 blir vanligare.

Du kommer närmast från Lunds universitet. Hur känns det att vara på plats i Linköping?

- Det känns väldigt bra, jag har blivit varmt välkomnad. Det är också så att även om jag har forskat inom det här området sedan början av åttiotalet har jag alltid i första hand varit läkare. Nu har jag en tjänst som innehåller 70 procent forskning och kan fokusera på det på ett annat sätt – det ser jag fram emot.

Vad kommer du att göra först?

- Jag ska börja med att rekrytera medarbetare. Dels blir det några nyanställningar, dels behöver jag dra till mig studenter, underläkare och sjuksköterskor som är intresserade av att ingå i forskargruppen. Jag kommer också att utrusta ett laboratorium för experimentell forskning.

Till en början veckopendlar du från Lund. Blir det en flytt till Linköping på sikt?

- Min hustru och jag har talat mycket om det, men det bygger på att hon hittar ett jobb här. Våra tre barn är utflugna – ja, yngsta dottern är ute och reser, men hon har deklarerat att hon inte vill flytta hem till oss igen. Så vi får se, men jag räknar att vi flyttar hit inom en överskådlig framtid.

Text och foto: Maria Karlberg

2010-12-14