Rätt träning minskar ryggsmärta

Birgitta Öberg

Professor Birgitta Öberg söker i sin forskning svar på vilka störningar som ligger bakom ryggproblem.

- Vi försöker visa hur rätt träning kan bidra till att återställa muskelfunktionernas stabilitet och därmed ge mindre smärta, berättar Birgitta Öberg, som på torsdag föreläser i Forskning i framkant.

Sjukgymnastik handlar mycket om kroppens funktion och rörelseförmåga. När det gäller ryggåkommor är det endast 15 procent som kan förklaras med en diagnos.

- Majoriteten av ryggdiagnoserna är så kallade symptomdiagnoser, allt vi egentligen kan säga är att man har smärta, säger Birgitta Öberg, som förutom att vara forskare även är prefekt på Institutionen för Medicin och Hälsa (IMH).

Hon och hennes forskargrupp har särskilt inriktat sig på gravidas ryggproblem. Kvinnor med svåra ryggproblem hänför ofta starten av problemen till graviditeten.

- Många har ryggproblem under själva graviditeten men blir bra efteråt. En liten del har kvar problemen och där försöker vi förstå vad det beror på. Vi undersöker bukmusklernas och bäckenbottens roll i detta. Det vi kunnat se är att vissa personer i riskzonen har sämre förmåga att använda muskulaturen på ett bra sätt.

Forskningen är högaktuell med tanke på att Försäkringskassan har sagt nej till att ersätta flera fall av gravida med ryggproblem.

- Kunskapen om hur vi identifierar dem med stora problem är tyvärr inte spridd. Vår forskning syftar till att få mer kunskap om fenomenet, men också till att hitta en fungerande behandling.

Det finns stor möjlighet att påverka ryggproblem beroende på hur man använder sina muskler.

- Bålens muskultur är som en burk där vi har sidor i ryggen och magen och en botten i bäckenet. Slutar någon del att fungera som den ska så risker vi att utveckla problem med smärta.

Det är inte farligt att röra på sig när man har ont i ryggen. Det viktiga är att träna rätt muskulatur och rätt muskelgrupper.

- Dessutom behöver man lära sig att använda musklerna rätt. Det hjälper inte om musklerna är starka om man inte använder dem på rätt sätt.

Birgitta Öberg kommer på föreläsningen att berätta om hur hennes forskargrupp studerar muskelfunktioner och vad de kommit fram till hittills i sin forskning.

Forskning i framkant 18 november:

”Ryggforskning och sjukgymnastik - en fråga om muskelfunktion och stabilitet”

Föreläsare Birgitta Öberg, professor IMH Tid: Torsdag 18 november, kl 15.30

Plats: Victoriasalen, Universitetssjukhuset i Linköping, ingång 7 - plan 10