Blödning eller blodpropp - en delikat balansgång

Bloddroppe

Tomas Lindahls forskning handlar om att förstå hur man kan förhindra hjärtinfarkter och stroke. Han forskar bland annat om hur blodplättar aktiveras vid blodstillning och sårläkning.

Tomas Lindahl är överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping och professor i klinisk kemi vid Hälsouniversitetet, Linköpings universitet. På torsdag föreläser han i föreläsningsserien Forskning i framkant på temat ”Blödning eller blodpropp - en delikat balansgång”.

Blodplättarnas (trombocyternas) uppgift är att hitta skador på blodkärlens väggar och tillsammans med koagulationen bilda en propp för att stoppa blödning. Men i ett förfettat kärl finns risken att de täpper till kärlet och orsakar infarkt. Tomas Lindahls forskning handlar om vad blodplättarna gör. Vid kranskärlssjukdom behandlas man idag med trombocythämmare, vid förmaksflimmer och efter ha fått blodpropp på vensidan behandlas man med antikoagulantia.

- Vi är olika som människor och svarar olika på läkemedel. Vi undersöker hur olika patienter svarar på antikoagulantia och trombocythämmare. Föreläsningen kommer att utgå från kliniska exempel och visa både bilder och filmer, berättar Tomas Lindahl.

Det blod som flyter i våra ådror är oerhört viktigt för hela kroppen, som ett transportsystem för syre, näringsämnen och celler och ämnen som deltar i försvaret av kroppen. Det är extremt viktigt att undvika skador på systemet och att skador omedelbart repareras. Processen som ansvarar för detta kallas hemostas (från de grekiska orden "hemo" för blod och "stasis" för stopp).

- Min forskning handlar om hur hemostasen fungerar. Det handlar om att få en balans mellan att inte blöda och inte heller få blodpropp.

Forskningen är ett viktigt led i att förstå hur man kan förhindra hjärtinfarkter och stroke.

Föreläsning torsdag 21 oktober: Blödning eller blodpropp - en delikat balansgång

Föreläsare: Tomas Lindahl, professor IKE, överläkare Klinisk kemi

Plats: Victoriasalen, Universitetssjukhuset i Linköping, ingång 7 - plan 10