3,6 miljoner till forskning om diabetesvaccin

I blodproven finns svaren.

En vaccination med proteinet GAD65 har visat sig kunna bromsa utvecklingen av diabetes hos barn. Rosaura Casas, forskare i pediatrik vid Hälsouniversitetet, får nu ett stort bidrag för att närmare undersöka vad som egentligen händer i immunsystemet när vaccinet sätts in.

Typ 1 diabetes innebär att immunsystemet angriper de egna insulinproducerande cellerna. Att kunna behålla en viss mängd celler är oerhört värdefullt eftersom det kan underlätta kontrollen av blodsockernivån och därmed lindra eller skjuta upp de komplikationer som ofta följer med sjukdomen.

För två år sedan kunde forskare vid bland annat LiU i en fas II-studie visa att en vaccination med GAD65 (Diamyd®) kunde fördröja nedbrytningen av insulinproducerande celler hos nyligen insjuknade barn. Nu pågår en stor fas III-studie på 334 barn i nio länder, varav 148 svenska.

I den gruppen studerar ett LiU-team hur behandlingen påverkar immunsystemet, och hur den autoimmuna reaktionen mot de insulinproducerande cellerna eventuellt minskar.

-Resultaten kommer att hjälpa oss att förstå de bakomliggande mekanismerna vid behandling med GAD65, säger Rosaura Casas, som nu får 490 000 US-dollar (motsvarande 3,6 miljoner kronor) från organisationen Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF). Pengarna ska finansiera tre års forskning.

GAD65 är ett protein som normalt finns i hjärnan, men även påträffas i de cellöar i bukspottkörteln som utsöndrar insulin. Vid typ 1 diabetes verkar det som ett främmande ämne, ett autoantigen, som triggar igång immunförsvaret.

Vaccinet utvecklas av läkemedelsföretaget Diamyd Medical AB. Den europeiska delen av fas III-studien leds av professor Johnny Ludvigsson, Linköpings universitet.

Foto: Göran Billeson

Text: Åke Hjelm