Höstens föreläsningar i Forskning i framkant

Robert Hahn

Nu drar en ny föreläsningsserie inom Forskning i framkant igång. Först ut blir professor Robert Hahn som berättar om sin forskning på moderna metoder att optimera vätskegivning under kirurgi.

Det finns ett stort internationellt intresse för forskningen som Robert Hahn och hans kolleger ägnar sig åt vid IMH (Institutionen för medicin och hälsa) vid Linköpings universitet.

- De senaste femton åren har man förstått hur viktigt det är att ge rätt vätsketerapi, alltså rätt mängd dropp, under operationer. Om patienten får för lite eller för mycket vätska ökar risken för komplikationer. Det är en spännande utveckling där vetenskapen får allt större betydelse för behandlingen, säger Robert Hahn.

Anpassa droppmängden

Under föreläsningen torsdagen den 9 september ska han berätta om sin forskning på förbättrade metoder att anpassa droppmängden efter enskilda patienter. Bland annat hur han på matematisk väg studerar hur kroppen omsätter vätska.

- Vi ser att patienter under operation bara har 10 procent av den normala vätskeomsättningen. Det ställer krav på att man avpassar vätskemängden precis rätt. Med förbättrade metoder vill vi lära oss styra vätsketerapin hos enskilda patienter.

En ny möjlighet som Robert Hahn kommer att berätta om är att vätskegivningen i framtiden kanske kan styras av ett instrument som skickar infraröda ljusstrålar genom fingret.

Text: Maria Carlqvist, Landstinget i östergötland

2010-09-06