"Du är mer än din utbildning"

Åsa Vilbäck

Åsa Vilbäck är LiU-alumn som gått från Robinson genom läkarlinjen och forskningslabb i USA till hälsocoach i TV. Och nu aktuell som gästinspiratör för Post-it idétävling.

Post-it idétävling arrangeras av VentureZone (en del av LiU:s Innovationskontor) och är en kreativ idétävling för studenter och alumner där man tävlar med en idé på en Post-it. För att sätta igång tävlingen höll Åsa Vilbäck i mitten på februari föreläsningar på LiU:s alla tre campus under devisen ”Du är mer än din utbildning”.

Vad menar du med att man är mer än sin utbildning?

- Att man inte ska låta utbildningen begränsa sig utan korsbefrukta olika kunskapsområden för att få de bästa idéerna. Som man till exempel gör i biomimicry där man snor idéer från naturen för att utveckla ny teknik eller funktionalitet för människor.

Du kombinerar medicinkunskaper med mediearbete i form av till exempel tv-programmet Doktor Åsa.

- Ja, och vi ska börja spela in säsong två av Doktor Åsa nu i mars. Programmen ska sändas under hösten men efter det planerar jag att gå tillbaka och jobba som läkare igen.

Du har utbildat dig till plastikkirurg. Varför valde du just den inriktningen?

- Jag gillar att jobba med händerna. Det är kreativt och problemlösningsinriktat. Det är en specialitet med en verktygslåda och väldigt konkret.

Vad tyckte du om utbildningen på Hälsouniversitetet?

- Jag trivdes väldigt bra på HU. Det var också faktiskt mitt enda val. Det var inspirerande, högt till tak och vi hade engagerade handledare och bra basgrupp.

Vad är ditt roligaste studentminne?

- Det är nog dragkampen ”Dra't i spa't”. Jag tror att det var 1998 och jag var en av domarna och vi kom inridande på hästar. Mina kursare var spermier som kom inflygande med helikopter.

Du tog paus från läkarstudierna och var med i Robinson år 1997. Vilka erfarenheter därifrån hade du mest nytta av i dina fortsatta studier?

- Jag tog inte riktigt paus utan deltog i Robinson under sommaruppehållet. Den mest lärorika erfarenheten därifrån var att leva och verka i en grupp, att förlita sig på andra och att våga vara beroende av andra. Det var väldigt nyttiga erfarenheter som kom till användning i basgruppsarbetet.

Hur har kändisskapet påverkat dig som läkare?

- Det har inte påverkat min roll som läkare. Och jag har heller aldrig fått några negativa reaktioner från patienter. Tvärtom, de tycker de känner mig eftersom de sett mig på TV.

Hur har kändisskapet påverkat din självbild då?

- Kändisskapet ska inte få påverka mig. Jag försöker att hålla min linje. Jag läser aldrig någonting på nätet och har till exempel aldrig googlat på mig själv. Men det är klart att det är tröttsamt ibland.

Du har gjort väldigt mycket och bott i många olika länder. Vad har påverkat dig mest?

- Det är nog flytten till Malaysia när jag gick i åttan. Min familj bodde där i två år och att gå från lilla Skellefteå till en helt annan kultur och skolform i den åldern är nog det som påverkat mig mest. Men det var också svårt att komma tillbaka sen, till det sociala umgänget och allt som hör den åldern till. Allt ska vara som vanligt men själv är man helt förändrad. Man både vill och inte vill anpassa sig. Det var jättesvårt, jag blev rastlös och åkte som utbytesstudent till Japan redan ett halvår efter att vi flyttat tillbaka till Sverige.

Vad är det som driver dig?

- Jag är nyfiken och tycker att det är roligt med nya idéer. Jag fascineras av människor med annorlunda idéer och tycker till exempel om att läsa lite udda böcker. Att utmana de egna tankarna! Tankar bildar ju spår i hjärnan och man måste ibland tvinga tankarna att ta nya banor. Och fråga sig själv om man ser det man ser eller om man ser det som hjärnan vill att man ser. Det är fascinerande med tankar och jag skulle nästan vilja vara en hjärna i en glasburk.

Vad är nyckeln till en bra idé?

- Det är att tänka gränsöverskridande. Du måste våga lämna det kända för det okända och du måste våga avvika från resten. För om du gör precis som alla andra så får du också samma resultat som alla andra. Men om du söker dig utanför det invanda, möter nya människor, tänker nya tankar, läser nya böcker, så kommer också nya idéer. Och sen måste du agera på dina idéer också!

Vilken är din bästa idé?

- Min bästa idé är inte förverkligad än, men blir förhoppningsvis det i framtiden. Hur som helst så är det nog att jag tycker att det borde finnas en klinik eller mottagning för patientinformation och utbildning så att patienter får lära sig om sin egen sjukdom. För läkare är inte alltid så bra på att förklara och det är viktigt att få med patienten och att få denne att förstå sin sjukdom och behandling.

Text: Teres Wramell

2010-03-12