Alla kan smittas av vinterkräksjukan

Det virus som orsakar vinterkräksjukan kan vara på väg att mutera. Det visar en forskningsstudie från Hälsouniversitetet och Universitetsssjukhuset i Linköping (US).

– Den muterade formen av Noroviruset drabbar även individer som tidigare har haft ett genetiskt skydd mot sjukdomen, säger Lennart Svensson, professor inom molekylär virologi.

RNA-virus har stor förmåga att mutera. Var femte svensk har en defekt gen som skyddar mot vinterkräksjuka, visar forskning från US. Men en ny form av Noroviruset kan drabba även dessa individer, visar forskare från Linköpings universitet. Studien publicerades i den högrankade amerikanska tidskriften Emerging Infectious Diseases förra veckan och visar på flera unika resultat som redan fått internationell uppmärksamhet.

– Viruset som orsakar vinterkräksjukan kan vara på gång att mutera. Vid ett utbrott i Jönköping blev nya grupper smittade, viruset slog inte bara mot väldigt många utan också mot individer som normalt skulle ha ett skydd mot sjukdomen, säger Lennart Svensson, professor inom molekylär virologi och verksam vid US och Linköpings Universitet.

Han har genomfört studien tillsammans med Johan Nordgren, Elin Kindberg, Per-Eric Lindgren och Andreas Matussek.

Icke fungerande gen skyddar

Skyddet mot vinterkräksjukan består i en icke fungerande gen, FUT2, som finns hos cirka tjugo procent av den svenska och europeiska befolkningen. Den gör att viruset inte kan ta sig in i cellerna och individen blir därmed inte infekterad. Men vid utbrottet i Jönköping drabbades även för första gången i större omfattning individer med en muterad och icke funktionell FUT2-gen. Smittkällan var vid det här tillfället maten på en konferens, men viruset kan också smitta via vatten och luft. Symtomen var desamma som vid vanlig vinterkräksjuka; illamående, kräkningar och ibland feber, som kommer plötsligt och går över på ett par dagar.

Vinterkräksjukans virus hör tillsammans med HIV och Hepatit C till virusgruppen RNA med en stor förmåga att mutera. Viruset hittar ständigt nya sätt att angripa fler organismer och människokroppen hinner inte utveckla eget skydd.

– Vi försöker nu hitta läkemedel som kan begränsa kräkningar och illamående, och ett vaccination är ett tänkbart framtidsscenario, säger Lennart Svensson.

Öppen föreläsning med Lennart Svensson 11 februari

Lennart Svensson kommer att föreläsa inom serien Forskning i Framkant,

Torsdagen den 11 februari, Victoriasalen, US i Linköping, kl 15.30.

"Vinterkräksjukan och virala diarrésjukdomar - sjukdomsmekanismer, vaccin och ärftligt skydd"

Text: Maria Carlqvist, Landstinget i Östergötland

Flera medier har uppmärksammat studien, ett axplock av länkar finns nedan.

2010-01-25

Senast uppdaterad: 2019-12-05