10 miljoner till forskning om ökat användande av receptfria läkemedel

Docent Tomas Faresjö

15/12 Forskare på Hälsouniversitetet har fått anslag från EU för att studera den ökade användningen av receptfria läkemedel i befolkningen. Docent Tomas Faresjö, leder det svenska forskarteamet.

Europeiska kommissionen har nyligen beslutat tilldela drygt tio miljoner kronor till forskningsprojektet OTC-SOCIOMED. OTC betyder ”over the counter” dvs. receptfria läkemedel och forskningsprojektet kommer att studera den ökande användningen av receptfria läkemedel i befolkningen. Detta har blivit ett allt större problem, särskilt i Sydeuropa.

Den europeiska forskargruppen koordineras från universitetet på Kreta i Grekland, i nära samarbete med forskare från Hälsouniversitetet. Docent Tomas Faresjö, leder det svenska forskarteamet, som även består av Med dr Åshild Faresjö och professor Toomas Timpka samtliga verksamma på avdelningen för Samhällsmedicin, IMH. Även docent Ewa Grodzinsky från Närsjukvårdens Fou-enhet i Östergötland ingår i forskargruppen. Den svenska medverkan sker inom ramen för forskargruppen Twincities vid Hälsouniversitetet. I den europeiska forskargruppen ingår även Universitetet i Leiden, Holland, Karlsuniversitetet i Prag Tjeckien samt forskare från både Frankrike, Storbritannien, Cypern, Malta och Turkiet.

2009-12-15

Senast uppdaterad: 2019-06-20