Göm menyn

Håkan Olausson om beröring i DN

Håkan Olausson

Håkan Olausson. Foto: Thor Balkhed

Forskning vid LiU om beröring och vad den innebär för människans sociala utveckling och stresshantering fortsätter att uppmärksammans. På dn.se:s Insidan intervjuas Håkan Olausson, professor i klinisk neurovetenskap, om varför beröring är viktigt för vårt välmående.

– Vår hypotes är att den som njuter extra mycket av beröring får mer ångest av att känna sig socialt utesluten. Men det kan också vara tvärtom, att det är den som inte njuter som lider mest, säger Olausson till DN.

I höstas höll han också en välbesökt föreläsning i LiU och Region Östergötlands öppna föreläsningsserie Forskning i framkant. Där gav han en grundlig genomgång över den upptäckt som det forskarlag som Håkan ingick i under 90-talet var först att upptäcka och som han nu forskar vidare på vid Linköpings universitet.

– Vi forskar på en speciell sorts nerver i huden som kallas CT-nerver och som reagerar på en viss sorts beröring. Beröringen får inte vara för långsam och inte för snabb. Inte heller för varm eller för kall, utan runt kroppstemperatur. Först då aktiveras nerverna och ger en behaglighetskänsla, förklarade Håkan under hans föreläsning.


För att läsa reportaget med Håkan Olausson i DN, klicka här.

För att se framträdandet i Forskning i framkant, klicka här.


Daniel Windre 2016-11-29Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08