Miljoner från Hjärt-lungfonden till Medfakforskare

Hjärta

Åtta forskare vid Medicinska fakulteten får stöd till sin forskning från Hjärt-lungfonden. Totalt rör det sig om 9,9 miljoner kronor.

Största bidragen får Tomas L. Lindahl, professor i klinisk kemi vid IKE, och Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad med inriktning mot lärande i vård och omsorg vid ISV.

Tiny Jaarsma får 1,8 miljoner kronor fördelat på tre år till sitt projekt "Increasing exercise capacity of patients with heart failure by Wii gaming (HF-Wii) A Randomized Controlled Trial". Tomas L Lindahl får samma summa, även där fördelat på tre år, till projektet " Hepariner och trombocytrenas trombinreceptorer – nya mekanismer som kan ge nya behandlingsmöjligheter".

Toste Länne, professor i fysiologi vid IMH får 1,2 miljoner kronor till sitt projekt "Abdominal aortic aneurysm – a hidden bomb affecting the entire cardiovascular system?"

Robert Blomgran, biträdande universitetslektor i medicinsk mikrobiologi vid IKE, får 1 miljon kronor till "How to strengthen the host response against Mtb during coinfections" medan Fredrik Nyström, professor i internmedicin, IMH, erhåller 900 000 kronor för projektet "Rätt riskminskning för patienten: hemblodtryck i SCAPIS och medelhavskost mot kranskärlssjukdom".

Dick Wågsäter, biträdande professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, forskar också kring abdominalt aortaaneurysm och får 800 000 kronor till "Nya inriktningar och strategier i abdominalt aortaaneurysm".

Eva Nylander, professor i klinisk fysiologi vid IMH, och Vánky Farkas, IMH, får 600 000 kronor var till projekten "Hjärtfunktion och fysisk aktivitet. Nyutvecklad diagnostik i innovativa tillämpningar ger fördjupad kunskap inom kardiomyopati och idrottskardiologi" respektive "Surgica treatment of atrial fibrillation".

Daniel Windre Thu Nov 03 13:30:35 CET 2016

Senast uppdaterad: Tue Apr 24 16:26:20 CEST 2018