Göm menyn

Nu är nya Clinicum på ViN invigt

Clinicum ViN invigt

Foto: Kajsa Juslin

I fredags invigde Clinicum test och innovation sina nya lokaler på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Därefter anlände den första övningspatienten i ambulans med en simulerad skottskada i bröstkorgen.

Många ville vara med och fira att Clinicum test och innovation, som är en samlingsplats för sjukvårdens interna träning, nu har fått egna lokaler på Vrinnevisjukhuset (ViN). Vårddirektör Bo Orlenius var en av invigningstalarna:

– Det är en så rolig dag i dag att superlativen inte räcker till. Det här är något som funnits i mitt hjärta länge. När jag går runt här i dag får jag nästan lite krypningar i skinnet inför möjligheterna.

Tillsammans med verksamhetschefen Martin Schilling höll han upp det röda bandet som vårdenhetschefen Eva Jacobsson fick äran att klippa av. Det överlämnades även två symboliska nycklar till sjukhus och primärvård. Metodikum i Region Jönköpings län hade med sig polkagrisar.

"Visa upp våra styrkor"

Martin Schilling förklarar vad som händer på Clinicum test och innovation:

– Här samlar vi och knyter ihop våra praktiska och patientnära utbildningar. Det kan vara allt från grundläggande färdighetsträning i mobilisering till avancerade internationella utbildningar. Vi kan även testa material och ny teknik innan vi använder dem på patienter.

Han fortsätter:

– De nya lokalerna ger Vrinnevisjukhuset en möjlighet att på ett helt annat sätt visa upp sina styrkor nationellt. Nu är Clinicum en ännu tydligare del av ViN.

Skottskada

Efter invigningstalen anlände den första övningspatienten i ambulans. Verksamhetschefen tog emot patienten (dockan) och vårddirektören stabiliserade nacken och säkrade luftvägen inför ett stort antal nyfikna besökare.

– Vi har en skottskada i vänster sida av thorax och nedsatt andning. Har vi någon kirurg i rummet, säger Martin Schilling.

En akutläkare ansluter, sätter thoraxdrän och patienten räddas. Sedan har det blivit dags för snittar och bubbel.

Dagen fortsatte med förläsningar om innovationsledning, test av digital akutjournal, samt praktisk färdighetsträning och simulering. Clinicum finns sedan tidigare även på Universitetssjukhuset i Linköping och på Lasarettet i Motala.

Carolina Häggkvist


2016-10-31Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08