Göm menyn

Nytt cancerläkemedel på horisonten

Arbetet för Stig Linder, professor i farmakologi, och hans forskargrupp med att ta fram ett nytt läkemedel mot cancer genom att utveckla farmakologiska hämmare av ubiquitin-proteasomsystemet går framåt. Det berättar Linder i en intervju med radiumhemmetsforskningsfonder.se.

– Arbetet har gått mycket bra. Vi har kommit mycket längre när det gäller vår förståelse för hur vår substans verkar och hur den dödar tumörceller. Vi vet till vilket protein i cellen som vår substans binder och vi har kunnat visa att celler som är motståndskraftiga mot andra läkemedel är känsliga för vår substans, säger Stig Linder till radiumhemmetsforskningsfonder.se.

 

Läkemedlet är tänkt att främst riktas mot multipelt myelom med det finns även förhoppning om att det ska hjälpa mot andra cancersjukdomar. Tankar finns också att få ut ett registrerat läkemedel på marknaden om fem år.

– Det beror ju på om den nuvarande prövningen kommer att ge positiva resultat eller inte. Om den gör det så hoppas vi kunna starta samarbete med ett stort läkemedelsbolag och utveckla vår substans till ett registrerat läkemedel inom (förhoppningsvis) fem år.


Läs hela intervjun på radiumhemmetsforskningsfonder.se och mer om Stig Linders forskning under hans medarbetarpresentation.


2016-06-30Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08