Göm menyn

Ny prodekan brinner för kompetensutveckling

I augusti tar Margareta Bachrach-Lindström över som prodekan efter Karin Kjellgren på Medicinska fakulteten. Men det är inte bara på fakultetens kansli som ni kommer få se mer av Margareta. Det finns även en chans att fånga henne på tv när hon sjunger "O sole mio" på Venedigs kanaler.

Det finns två saker som Margareta Bachrach-Lindström ofta återkommer till under vårt samtal. Viljan att driva saker framåt och kompetensutveckling. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på både nutida och framtida utmaningar.

Just nu är hon föreståndare på Didacticum men kommer mot slutet av sommaren tillträda som prodekan på Medicinska fakulteten då Karin Kjellgren går i pension. Som prodekan kommer hon ha ett särskilt ansvar för utbildningsfrågor.

– Jag har alltid varit intresserad av frågan om kvalitet inom utbildning. Det är någonting som följt mig genom yrkeslivet, berättar Margareta Bachrach-Lindström.

Lärare innan barnmorska

Hon tog sin sjuksköterskeexamen 1978 och började redan då arbeta med den typen av frågor.Margareta Bachrach-Lindström

– Förste tänkte jag bli barnmorska, sedan lärare. Men antagningssystemet för specialistutbildning på den tiden stod i relation till hur länge man hade arbetat som sjuksköterska så jag kom in på lärarutbildningen innan jag kom in på barnmorskeutbildningen.

­– Det var en speciell lärarutbildning med tre terminer pedagogik om man var sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut. Den finns inte kvar längre men jag gick inriktningen som gav behörighet att jobba på högskola eller universitet.

Sedan fortsatte du?

– Ja precis, jag jobbade och läste omvårdnadsvetenskap. Anna-Christina Ek blev vår professor och min handledare i ett fördjupningsarbete. Hon frågade mig senare om jag var intresserad av att gå vidare med doktorandstudier.

Kvalitetsfrågor

Och så blev det. Margareta disputerade år 2000 och 2009 blev hon docent. 2014 klev hon in som Didacticums föreståndare. Där emellan var hon bland annat sjuksköterskeprogrammets programansvarig.

– Parallellt med arbetet som lärare har kvalitetsfrågor inom utbildning följt mig. Jag har suttit med i kvalitetskommittéer och som programansvarig har dessa frågor varit högt upp på agendan. Den pedagogiska kompetensutvecklingen för lärare är väldigt viktigt för nivån på utbildningen i dag.

Stora frågor i framtiden

När hon blickar framåt mot sin nya tjänst är nätverket från tiden på Didacticum något hon tar med sig.

– Det är någonting som definitivt har växt och det är därför jag vågar tacka ja. Sedan har jag genom Didacticums styrelse jobbat med prodekanerna. Det är någonting som känns väldigt bra nu när jag ska byta roll. Det blir lite som att komma hem.

­– Mitt huvuduppdrag är utbildningsfrågor och att jag ska driva dessa frågor vidare tillsammans med medicinska fakultetens ledningsgrupp. För lärare i dag är det självklart att gå de kurser man måste men jag vill visa på mer. Att en lärare kan och vill fortsätta att utbilda sig efteråt. I min roll vill jag underlätta och se till att de kurser som efterfrågas faktiskt finns.

Hur känner du inför uppdraget?

– Jag tycker det ska bli utmanande. Jag inser att det kommer bli tuffa utmaningar men det är inget jag är rädd för – annars hade jag inte tackat ja. Karin Kjellgren har gjort ett fantastiskt arbete och berett vägen för mig tillsammans med sin grupp. Arbetet med IPL som sjösätts till hösten är ett jättearbete och det ska bli väldigt spännande att följa det. Förhoppningsvis kan det skapa lite nybyggaranda i lärargrupperna, lite som när PBL infördes. Jag tror att man ibland behöver ta nya grepp.

Vad ser du för utmaningar?

­­– Utökad samverkan med region och kommuner, den stora förändringen av läkarprogrammet och den decentralisering som kommer. Att VFU-platserna räcker till och att studenterna kan få bra praktikplatser samtidigt som handledarutbildning blir så bra som det bara går. Det är stora frågor som ligger i framtiden.

Det låter som du gillar när det händer saker?

– Ja, absolut. Jag föredrar att driva och utveckla. Det är nog därför jag dras till uppdrag som dessa.

Venedigs kanaler

Och så var det där med "O sole mio"…

– Jag älskar att sjunga och är medlem i Akademiska kören. Tidigare i år var vi i Venedig och medverkade i SVT-programmet "Landgång" med Anne Lundberg. Vi var där och träffade en grupp italienska musiker som vi spelat och sjungit med tidigare. Musikerna skulle medverka i programmet och då fick vår kör frågan om vi också ville vara med.

– Våra stämmor delades upp i blandade grupper och skickades ut på canal Grande i gondoler. Där fick vi sjunga "O sole mio" på italienska. Det togs en ljudupptagning lite senare också men jag både hoppas och tror att inslaget kommer med.


Daniel Windre 2016-06-07Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08