Göm menyn

Stig Arlinger får Stora Hörselpriset 2016

Professor Stig ArlingerStig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi vid IKE, är forskaren bakom den digitala hörapparaten som hjälpt miljontals hörselskadade världen över. Nu belönas han med Stora Hörselpriset 2016 på 100 000 kronor.

Det är forskningen som Stig Arlingers forskarteam bedrev för drygt 20 år sedan när den digitala hörapparaten utvecklades som gör att han nu får Stora Hörselpriset – Hörselskadades Riksförbunds mest prestigefyllda pris som delas ut vart fjärde år. Tillsammans med sina medarbetare i forskningsteamet var Stig Arlinger först i världen med att utveckla digitala hörapparater som gör det möjligt att bland annat skräddarsy hörapparaten för avancerad, individuell ljudbehandling, brusreducering och återkoppling.

Enbart i Sverige finns det i dag ungefär en halv miljon människor som använder hörapparater och i stort sett alla har digitala hörapparater som drar nytta av Stig Arlingers forskning.

Stig Arlinger får priset av Hörselforskningsfonden med motiveringen:

för hans banbrytande insatser för hörselskadade genom utveckling av ny hörteknik, i synnerhet den första digitala hörapparaten, samt nydanande forskning om hörseldiagnostik – begåvad med en tvärvetenskaplig nyfikenhet som har inspirerat såväl hörselvårdpersonal som forskare


2016-03-23Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08