Göm menyn

Alzheimerfonden satsar på demensforskningen vid Linköpings universitet

Alzheimerfonden har delat ut ett av sina forskningsanslag till Martin Hallbeck, docent. Han har erhållit 1,5 miljoner kronor för att studera hur man kan bromsa utbredningen av Alzheimers och andra demenssjukdomar.

Martin HallbeckMartin Hallbeck är universitetslektor och överläkare i patologi och leder ett forskarteam som var först i världen med att visa hur giftiga proteiner förs över från nervcell till nervcell. Som en av fyra svenska forskargrupper har teamet vid Linköpings universitet nu erhållit det största individuella forskningsanslaget Alzheimerfonden delat ut. 

Projektet har som mål att ta reda på hur giftiga nervcellsskadande proteinansamlingar sprider sig från en nervcell till nervcell, och hur man skulle kunna stoppa denna spridning. Genom försök med färgade nervceller har Martin Hallbeck kunnat avbilda förloppet där nervceller invaderas av sjukliga proteiner som sedan förs vidare till närliggande celler.

– De flesta av oss känner någon som drabbats av demenssjukdomar. Bara i Sverige lider cirka 160 000 människor av någon form av demenssjukdom. Till 2050 beräknas antalet drabbade ha tredubblats – om inget botemedel har utvecklats innan dess, säger Martin Hallbeck. 

– Om vi kan förstå och påverka de mekanismer som gör att sjukdomen drabbar nya delar av hjärnan skulle vi kunna hindra att personer med lätt minnesstörning eller tidig demens försämras och utvecklar svårare demens. Vi är inte där ännu, men genom detta generösa anslag får vi möjlighet att engagera fler duktiga medarbetare så vi kan öka takten i våra ansträngningar. Vi känner oss hedrade att få detta förtroende, säger en glad Martin Hallbeck.

Läs mer om Martin Hallbecks forskning

Läs mer om Alzheimerfonden


2014-01-28Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08