Göm menyn

Utökat kenyanskt samarbete

Linköpings universitet och Landstinget i Östergötland utökar sitt samarbete med ett sjukhus och ett universitet i Kenya.

Underskrift av avsiktsförklaringLinköpings universitet har sedan länge samarbetat med Moi University och Moi Teaching and Referral Hospital (MTRH) i Eldoreti Kenya. Nu kliver Landstinget i Östergötland på tåget och samarbetet utökas på kliniknivå, främst inom kirurgi och ortopedi.
– Det känns väldigt spännande med ett sådant här kompetensutbyte, vi kommer att möta och lära oss mer om helt ny problematik, sade Marie Morell, ordförande i Landstingsstyrelsen innan hon på tisdagen undertecknade en avsiktsförklaring om samarbetet.

(På bilden ovan skriver landstingsdirektör Barbro Naroskyin under förklaringen.)

Mödra- och barnsjukvård, ortopedi och traumasjukvård kommer stå i centrum för det nya utökade samarbetet. Utbytet ska ske på teamnivå, till exempel att en läkare och en barnmorska åker på utbyte tillsammans, snarare än på individnivå.

Från Moi University ser man gärna ett framtida utbyte för sina motsvarande ST-läkare och specialister inom olika yrkeskategorier.
– Det utökade samarbetet kommer att vara till stor nytta för oss, säger doktor Thomas Kipkurgat, vid International Office, Moi University.
– Vi kommer att lära oss mer om nya kliniska områden och öka vår kunskap både på djupet och på bredden.

Samarbetet mellan Linköpings universitet och Moi University, har pågått i mer än två decennier. Utbytet har inneburit att HU-studenter och lärare har fått inblick och förståelse för hälsoproblem typiska i ett utvecklingsland. Samarbetet har skett även på specialistnivå, forskare och specialister från Linköping har bidragit till ökad kompetens- och metodutveckling hos kollegor i Eldoret.

GruppbildDen första kontakten togs när hälsoministeriet i Kenya beslutade att starta sin andra läkarutbildning. Moi School of Medicine öppnades 1989 vid Moi University och Hälsouniversitet fungerade som stöd vid uppbyggnandet av utbildningen.
– Vi startade nästan samtidigt och det har varit spännande att dela erfarenheter på vägen, säger Johan Dabrosin Söderholm, dekan vid Hälsouniversitetet.
– I dag är Moi School of Medicine en av våra viktigaste samarbetspartners.

En av dem som varit med från start är Simeon Mining, hedersdoktor vid Hälsouniversitetet. Han arbetar som koordinator för fakultetsarbetet mellan Moi School of Medicine och HU. Hans insatser har varit stora, inte minst för fortsatt finansiering när Sida-biståndet till utbytet minskades.
– Nu känns det mycket roligt att vara här i Linköping för att utöka samarbetet. Det kommer att ge oss mycket, säger Simeon Mining.


På bild från vänster: professor Simeon Mining, koordinator för fakultetsutbytet samt hedersdoktor vid Linköpings universitet,  professor Richard K Mibey, rektor vid Moi University, professor Fabian Esamai, dekan vid Moi School of Medicine, Barbro Naroskyin, landstingsdirektör, Johan Dabrosin Söderholm, dekan vid Hälsouniversitet, Marie Morell, ordförande i Landstingsstyrelsen och doktor Thomas Kipkurgat, Moi Universitys International Office.

 

Text och foto: Sofia Ström Bernad


2013-10-04Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08