Göm menyn

Prestigefyllt pris till Tiny Jaarsma

Tiny Jaarsma, professor i omvårdnad, blir den första icke-amerikanska medborgaren som får ta emot Katharine A. Lembright Award. Priset delas ut av American Heart Association för att uppmärksamma excellens i kardiovaskulär omvårdnadsforskning.


–Att få denna prestigefyllda utmärkelse känns som ett erkännande av att Anna Strömberg och jag, och andra i vårt team, verkligen är i den internationella frontlinjen med vår forskning inom kardiovaskulär omvårdnad, säger Tiny Jaarsma.
 

Tiny Jaarsma är professor i omvårdnad med inriktning mot lärande i vård och omsorg vid Linköpings universitet. Målet med hennes forskning är att höja omvårdnadens kvalitet och stärka sjukvårdens prestationer för kroniskt sjuka hjärtpatienter.
Sedan 2011 är Tiny Jaarsma också invald som ledamot (fellow) i American Academy of Nursing (AAN). Akademin med 1 500 ledamöter arbetar för att sprida kunskap och påverka beslutsfattare. För att bli invald krävs extraordinära insatser inom akademisk forskning eller vårdsektorn.

I USA har omvårdnadsforskning sedan lång tid varit en självklar del i den medicinska forskningsvärlden, medan den hittills fört en blygsam tillvaro på den här sidan Atlanten.
–Nu ligger Sverige i täten i Europa, säger Tiny Jaarsma, som började sin forskarkarriär i Nederländerna.
Hon kom till Sverige när en professur i omvårdnad med inriktning mot lärande i vård och omsorg utlystes vid LiU.
– Jag hade länge samarbetat med professor Anna Strömberg och jag önskade att få jobba med henne i Linköping och skapa en egen forskargrupp. Den multidisciplinära forskningen och det goda samarbetet med landstinget lockade också, berättar Tiny Jaarsma.

I november åker hon till USA för att ta emot priset från American Heart Association. Men innan dess finns det möjlighet att höra Tiny Jaarsma föreläsa i Linköping. Den 24 oktober föreläser Tiny Jaarsma i föreläsningsserien Forskning i framkant, på temat ”Living a good life with heart disease – how can we improve self-care?”.

Läs mer om Katharine A. Lembright Award

Läs mer om Tiny Jaarsmas forskning

 

Text: Susanne B Karlsson

Foto: Göran Billeson


2013-08-23Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08