Göm menyn

Hoffsten mötte HU-doktorander

En okej hälsa, bra lekkamrater och en livskompost. Det är sångerskan, låtskrivaren och hedersdoktorn Louise Hoffstens recept för ett skapande liv.

Louise HoffstenMed en lång höstturné, Körslaget och Melodifestivalen i ryggen dök hon upp på HU-doktorandernas forskningssymposium HURS 2013. Hur man bevarar inspiration och kreativitet var temat för föreläsningen (som snarare tog formen av ett förlängt mellansnack) – ett tema som passar väl så bra på forskning som musik.

– Hur orkar man skapa något nytt gång på gång? Det är ett problem jag kämpat med hela livet.  Grunden för att skriva är att leka, och därför gäller det att hitta bra lekkamrater, sade Louise Hoffsten.

En annan kamp handlar om hennes MS, den neurologiska sjukdomen som hon tvingast leva med i snart tjugo år. Efter turnén i höstas fick hon ett stort skov som var nära att stoppa alla vidare planer, däribland tävlandet i ”mellon”. Men hon reste sig på nio, än en gång.

– Det är en sjukdom som verkligen utmanar kreativiteten. Jag får svårt att gå rakt och att prata. Hur skulle jag då kunna få en ”död fisk” att röra sig? sade hon med en blinkning till sin tävlingslåt ”Only the dead fish follow the stream”.

Livskomposten då? Hur kommer den in i bilden? Louise berättar om den visdom hon lärde under en resa i Kenya: ”nothing is a waste”. Sjukdomar, skilsmässor, dåliga affärer, alla dumheter man gjort – ingenting är bortkastat. Lägg allt i livskomposten och använd den till att odla något nytt, så lyder budskapet.

2004 utsågs Louise Hoffsten till filosofie hedersdoktor vid LiU. Ringen glimmar på högra ringfingret.

– Doktorsringen symboliserar äktenskapet mellan konsten och vetenskapen. Jag är mer stolt över den än alla mina grammisar.

En annan höjdpunkt på HURS, som arrangeras av Domfil – doktorandsektionen inom studentkåren Consensus – var korandet av de två pristagarna för bästa vetenskapliga publikationer 2012.

Det ena priset på 5 000 kronor gick till Shadi Jafari, doktorand i neurobiologi för artikeln ”Combinatorial activation and repression by seven transcription factors specify Drosophila odorant receptor expression”, publicerad i PLoS Biology. Hon ingår i Mattias Alenius forskargrupp som studerar uppbyggnaden av luktsinnet med bananflugan som modellorganism.

Den andra pristagaren var Annika Malmström, doktorand i onkologi för artikeln ”Temozolomide versus standard 6-week radiotherapy versus hypofractionated radiotherapy in patients older than 60 years with glioblastoma: the Nordic randomized, phase 3 trial”, publicerad i The Lancet Oncology. Artikeln visar att en mildare behandling av svåra hjärntumörer höjer livskvaliteten hos äldre patienter.

 

Foto: Anna Farhadi

Text: Åke Hjelm


2013-03-25Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08