Göm menyn

David Engblom utsedd till KAW-fellow

Neurobiologen David Engblom och materialfysikern Johanna Rosén vid Linköpings universitet har utnämnts till ”academy fellows” i Wallenbergstiftelsens största forskningssatsning någonsin.

Utnämningen innebär en finansiering på fem års sikt med mellan 5 och 7,5 miljoner kronor vardera. De två forskarna inledde sin karriär vid LiU för sex år sedan och har sedan dess lagt framgång till framgång i den akademiska världen.

Nu ingår de i en exklusiv skara av 30 unga forskare som vaskats fram ur en lista på 126 personer som nominerats av svenska och utländska universitet.

– Jag är, liksom de externa utvärderarna, väldigt imponerad över den forskningskvalitet som de nominerade uppvisat i sina ansökningar. Det inger hopp om svensk forsknings framtid, säger Göran Sandberg, verkställande ledamot vid Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Forskarna i Wallenberg Academy Fellows har rekryterats i en process som bidrar till ökad konkurrens och mobilitet för forskare. Initiativet innefattar också ett mentorprogram för deltagarna.

Programmet är tänkt att omfatta upp till 125 unga forskare under perioden 2012 till 2016 med en total möjlig finansiering på 1,2 miljarder kronor.

KAW-fellow David EngblomDavid Engblom studerar nervkretsar i hjärnan som signalerar belöning och obehag. Vid sjukdomar som reumatism, TBC och aids fylls blodomloppet av signalmolekyler som aktiverar immunförsvaret. Samma molekyler kan vid kortvarig sjukdom ge oss feber och sjukdomskänsla. Som Wallenberg Academy Fellow ska David Engblom undersöka hur dessa molekyler också kan bidra till depression.

David Engblom är också nyfiken på kopplingen mellan inflammation, negativa tankar och drogberoende.  Som ett tredje delprojekt ska han dyka in i hjärnans belöningssystem för att skapa en ännu bättre förståelse för varför droger kan skapa ett så starkt beroende.

Johanna Rosén utvecklar material i tunna filmer som byggs upp atomlager för atomlager. Tidigare i höst invigdes hennes egenkonstruerade beläggningssystem Hydra, som ger nya möjligheter till avancerad materialforskning. Nu planerar hon att undersöka hur man kan styra materialets magnetiska och elektriska egenskaper genom att kombinera olika grundämnen i atomlagren.


Text: Åke Hjelm


2012-12-03Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08