Göm menyn

”Enda hindret är våra egna spärrar”

Entreprenören Björn Söderberg besökte Campus Norrköping och inspirerade studenter och anställda till eget företagande. Han driver tre företag som kombinerar socialt ansvar med lönsamhet.

Björn SöderbergFORTE är ett EU-projekt som fokuserar på att främja kvinnors entreprenörskap inom social- och hälsovårdssektorn.  Kristin Alfredsson Ågren och Jane Holstein från Arbetsterapeutprogrammet deltar i projektet. FORTE bjöd in till mingel och inspirationsföreläsning med Björn Söderberg onsdag 19 september.

Björn Söderberg är entreprenören som flyttande från Växjö som 19 åring till Nepal och startade sitt första företag. Inspirationen till företaget fick han efter att ha levt i Nepal i två månader och sett hur människorna där kastade sina sopor på gatan utan kunskap om återvinning och infrastruktur som tog hand om soporna. Detta resulterade i ett företag som återvann papper och tryckte julkort till företag i Sverige och USA. Björn bad även en lärare att komma till företaget en timme innan de anställda började arbeta för att lära de anställda att läsa och skriva. Detta gav ringar på vattnet och idag driver han tre företag med inriktning på socialt ansvar med lönsamhet.
Björn berättade att det man inte ska göra för att starta ett företag är marknadsanalyser, affärsplaner och att söka finansiering, det enda som behövs är en kund.
- Det som hindrar oss från att starta eget företag är våra egna spärrar och har du inte misslyckats, då har du aldrig försökt. Ge aldrig upp, avslutar Björn Söderberg sin föreläsning.
Föreläsningen var en del av ett FORTE-möte vid Campus Norrköping med Avdelning Hälsa, Aktivitet, Vård (HAV) som värd.

Mer om FORTE
FORTE är ett EU-finansierat samverkansprojekt för att främja entreprenörskap hos kvinnor i hälso-sjukvårdssektorn. Partners är Lahti University of Applied Sciences i Finland, Länsstyrelsen i Östergötland, Landstinget i Östergötland, Vårdförbundet, InnovationskontorETT och från Linköpings universitet, representanter från såväl ISV som IEI. Slutkonferensen för projektet kommer att vara 13-14 mars i Helsingfors.
FORTEs webbplats

 

Text: Erika Andersson

 


2012-09-24Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08