Göm menyn

Läkarstudent och Melodifestivalvinnare

Jon Kleppenes är både läkarstudent och musiker i bandet Top Cats. Bandet tog hem vinsten i Melodifestivalens andra chans, så nu blir Globen nästa anhalt. Men läkaryrket har varit drömmen ända sedan han var barn.

Hallå där Jon Kleppenes, läkarstudent, fångad på språng mellan Melodifestivalen och Café Örat. Hinner en festivalvinnare plugga?

– Ärligt talat gör jag inte det. Jag räknar med att ta nya tag till nästa kurs!

Pressbild Top Cats, Jon KleppenesMen siktar inte du och Top Cats  på att åka till Azerbajdzjan och bli Europavinnare också?
– Bara att komma till final i Globen ser vi som värsta vinsten! Nej, jag räknar faktiskt inte ens med att vi ska vinna svenska festivalen. Loreen är mitt tips - vi har ju ändå samma skivbolag …

Du är sångare och gitarrist i Top Cats sedan elva år tillbaka. Med spelning varje helg – och så Melodifestivalen med delfinaler och Andra Chansen ovanpå det. Även om ni inte vinner, blir det en skjuts för musikerkarriären.
Går det att kombinera rockabilly med läkarstudier?

– Jag får försöka anpassa mig till båda. Kanske skjuta något på framtiden. Än så länge är jag bara på termin 1 i studierna. Men det har varit svårare att skifta fokus än jag trott, det måste jag erkänna.
– Å andra sidan har jag alltid tänkt att jag ska bli läkare. Mina föräldrar är bägge läkare och jag fick redan som liten vara med på en del operationer - det var väl lite problem med barnvakter. Jag blev helt fascinerad och bestämde mig genast för att också bli läkare.

Så förr eller senare blir du alltså det. Vad ger musikerrollen för erfarenheter som kan vara bra för läkarrollen?
– Som musiker träffar man en massa människor i de mest skilda sammanhang. Inte alla nyktra eller enkla att tas med. Jag har blivit van att ta folk, det tror jag är en god fördel.

– En annan fördel är att jag lärt mig vara vaken dygnet runt. Det är arbetstid både dag och natt, vi repar på dagarna, spelar på kvällarna och förväntas också finnas med på nattkröken. Veckorna med Melodifestivalen har varit fullspikade tisdag till söndag, alla artister bor på samma hotell, det händer roliga saker hela tiden.

Det är väl ingen idé att fråga något om Ranelid …
– Haha! Fast jag kan inte tycka annat än att alla personliga påhopp och mycket som stått i media faktiskt är ovärdigt.

Hur har du själv blivit bemött? Står det folk i Hälsouniversitetets entré och vill ha autografer?
– Möter någon mig här, är det inte Melodifestivalen det första de tänker på. Här går jag ju heller inte omkring med en gitarr på magen. Det är ett helt annat sammanhang, så ingen kopplar just ihop mig med Top Cats. Så autografer, nä, inte en enda!

Foto: Top Cats

Text: Gunilla Pravitz


2012-03-09Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08