Göm menyn

När immunförsvaret angriper kroppen

Immunförsvaret är ett kraftfullt system som skyddar oss mot infektioner. Men det kan också bli så aktivt att vi utvecklar sjukdom. Jan Ernerudh, professor i klinisk immunologi, forskar på regleringen av immunförsvaret i människans kropp.


Jan Ernerudh–  Priset vi får betala för vårt kraftfulla immunförsvar är att det även kan bli aktivt på ett ogynnsamt sätt. Då kan vi utveckla kroniska inflammatoriska sjukdomar som MS (Multipel skleros), ledgångsreumatism och typ 1-diabetes, säger Jan Ernerudh.

Hans forskning syftar till att öka kunskapen om hur immunförsvaret kan regleras, eller dämpas, för att fungera normalt.

– Det ser vi lyckade exempel på vid graviditet. Fostret som har ärvt hälften av generna från pappan riskerar att uppfattas som delvis främmande av mammans immunsystem. Men i stället regleras mammans immunsystem om och tolererar fostret.

Forskarteamet bedriver laboratoriestudier och undersöker bland annat vita blodkroppar som kallas T-lymfocyter, immunsystemets viktigaste reglerande celler. De har funktionen att sätta igång och bromsa immunsystemets reaktioner.

– Det är intressant att se hur immunförsvaret kan välja att inte angripa. Om vi kan lära oss att stänga av immunsystemet vid vissa tillfällen kan det få betydelse för framtida behandlingar av sjukdomar som MS, säger Jan Ernerudh.

Mer om Jan Ernerudhs forskning


Forskning i framkant  - torsdag 8 mars
Immunförsvarets centrala betydelse för hälsa och sjukdom
Jan Ernerudh, professor i klinisk immunologi
Forskning i framkant - hela vårens program
 

Text: Landstinget i Östergötland


2012-03-05Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08