Göm menyn

HU-student tog hem Stora Primärvårdspriset 2011

Cecilia Gustafsson, läkarstudent på Linköpings universitet, heter årets vinnare av Stora Primärvårdspriset, en uppsatstävling för blivande läkare med 30 000 kronor i första pris.

Pristagarna i tävlingen tillsammans med Arvid Carlsson.Årets ämne, En riktig doktor, hade lockat dubbelt så många läkarstudenter att skriva som förra året. Desto mer ärofull seger för vinnaren Cecilia Gustafsson, som tillsammans med de två andra finalisterna dessutom fick träffa hedersledamoten i juryn, professor emeritus Arvid Carlsson, Nobelpristagare år 2000.

– Vinnarbidragen beskriver alla väl betydelsen av att lyssna, se och låta sig bli berörd i mötet med patienten och också att möjligheten till helhetssyn är en viktig aspekt på primärvård i en alltmer specialiserad sjukvård, kommenterar Karin Rignér som är juryns ordförande och chefläkare vid Primärvården Göteborg i ett pressmeddelande.

– Att det kom in så många bidrag tror jag beror på att många läkarstudenter har ett stort behov av att få uttrycka sina känslor i text. Läkarutbildningen är en omtumlande upplevelse och resa, och åtminstone för mig, har skrivandet fungerat som en ventil för mina egna känslor, säger pristagaren själv.

Och Cecilia beskriver just de ögonblick av tvivel, otillräcklighet och utsatthet som säkert inte bara unga läkare får uppleva i en pressad vård.

– Tävlingen fick mig att reflektera över min yrkesroll som läkare. Vad har jag sett i sjukvården och vad tycker jag om det? Vem är jag och vem vill jag vara? När texten publicerades var jag nervös över vad andra skulle tycka - det är ju en ganska personlig text jag skrivit. Tänk om jag är ensam om att känna såhär! Jag har dock fått ett väldigt fint bemötande av andra läkarstudenter som läst texten och som berättat att de känner igen sig och att jag har lyckats sätta ord på deras tankar. Det gör mig glad!

Bilden: Cecilia Gustafsson (längst th) med de övriga finalisterna Linda Sandin och Nils Liljeberg tillsammans med nobelpristagaren Arvid Carlsson. (Foto: Primärvården Göteborg)

Du kan läsa läsa Cecilia Gustafssons vinnande bidrag här.

Text: Gunilla Pravitz
 


2011-12-01Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08