Göm menyn

Stor konkurrens om 14 av höstens utbildningar

Det krävs inte maxpoäng för att få plugga till läkare i Linköping i höst, men det får bara saknas någon tiondel för att man ska få en plats. Till ytterligare 13 utbildningar på LiU krävs ett meritvärde över 20 poäng.

Läkarutbildningarna har i många år i praktiken bara varit tillgängliga för dem med de absoluta toppbetygen, med det högsta meritvärdet 22,5 poäng. Inför vårterminen 2011 ändrades tillträdesreglerna och sökande som kom direkt från gymnasiet kunde då komma in på samtliga sju läkarprogram, utan absoluta toppbetyg.

Kraven höjdes inför höstens intagning, men i Linköping, Göteborg, Umeå och Örebro kan man i höst få en plats även om det saknas någon tiondels poäng. För att få en plats i Lund, på Karolinska i Solna eller i Uppsala krävs det dock full pott igen.

Men det är inte bara till läkarutbildningarna på LiU som det krävs höga meritpoäng, det krävs även för att få läsa på någon av civilingenjörsutbildningarna i industriell ekonomi, internationell industriell ekonomi (franska, kinesiska, spanska och tyska), energi - miljö - management, medicinsk teknik eller design och produktutveckling.

Samma sak gäller utbildningarna till psykolog, civilekonom, logoped och sjukgymnast liksom om man vill läsa personal- och arbetsvetenskap.

För att få plugga till psykolog på LiU krävs lika höga poäng som för att komma in på läkarutbildningen, bara någon tiondels poäng får fattas.
 

Text: Monica Westman Svenselius
 


2011-08-01Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08