Göm menyn

Lions forskningsfond fyllde 30 år

Utdelning av forskningsanslag och en stor konsert på kvällen. Så firade Lions forskningsfond mot folksjukdomar sitt 30-årsjubileum den 27 maj.

Lions-utdelning.Anslagen delades ut till tjugo forskarstuderande och sju forskare i början av karriären, så kallade postdoc. Totalt fick de dela på drygt en miljon kronor. Mats Hammar, dekanus vid Hälsouniversitetet och ordförande i Lions forskningsfond, höll i utdelningen.

– Vi är oerhört tacksamma för det idoga arbete som Lions lägger ner ute i klubbarna och distrikten. Dessa medel är helt avgörande för att de här personerna ska kunna fortsätta forska, sade Mats Hammar.

Johanna Sjöwall var en av anslagsmottagarna som gav exempel på vad stödet går till. Hon forskar om hur fästingar sprider infektioner som borrelia och TBE. En stor studie pågår med målet att samla in 10 000 fästingar som bitit människor.

De preliminära resultaten visar bland annat att en väldigt liten andel av dem som blir bitna av en borreliainfekterad fästing faktiskt utvecklar borrelia.

Åsa Keitas forskning handlar om Crohns sjukdom, en obotlig tarmsjukdom som drabbar unga vuxna. Hon studerar en tarmbakterie, E.coli LF82, som man tror är en av de viktigaste faktorerna bakom Crohns.
På kvällen fortsatte jubileet med en konsert där bland andra Robert Wells, Dana Dragomir och Rikard Carlsohn medverkade.

Över 13 miljoner kronor till medicinsk forskning vid Linköpings universitet har det hunnit bli sedan fondstarten. Fonden drivs ideellt i samverkan mellan tre Lionsdistrikt i södra Sverige och Hälsouniversitetet.

Text: Maria Karlberg  


2011-05-30Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08