Göm menyn

HU-professor i Kunskapskanalen

Tidigare i vår höll Margareta Kristenson, överläkare och professor i socialmedicin och folkhälsovetenskap vid Hälsouniversitetet, en föreläsning i serien Forskning i Framkant. Föreläsningen handlande om sambandet mellan livsvillkor och hjärtinfarkt. Nu sänds den i SVT/Kunskapskanalen.

Margareta Kristenson.I föreläsningen berörde Margareta Kristenson till exempel hur det kommer sig att arbetare löper dubbelt så hög risk att dö i hjärtinfarkt som tjänstenmän, samt hur långvarig stress påverkar kroppen.

Hennes avhandling gällde orsaker till att femtioåriga litauiska män löpte fyra gånger så hög risk att drabbas av hjärtinfarkt som en femtioårig svensk man. Olikheter i levnadsvanor och sjukvårdsinsatser mellan länderna kunde bara förklara en del av skillnaden. Däremot fann hon stora skillnader i livssituationen. 

– De litauiska männen hade sämre balans mellan krav och kontroll i arbetet och tunnare sociala nätverk jämfört med de svenska männen. De hade också lägre tillit till sin egen förmåga att klara utmaningar och mera uppgivenhets stress och depressivitet, säger Margareta Kristenson.

Föreläsningen har titeln: "Från stress till hjärtinfarkt -hur livsvillkor och psykosociala faktorer påverkar vår hälsa".

Den sänds i SVT/Kunskapskanalen tisdag 17 maj kl. 17-17.45, med repris lördag 28 maj kl. 10.50-11.40.
 


2011-05-10Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08