Göm menyn

Prisad uppfinning läker ben

Per Aspenberg

En LiU-uppfinning som kan förbättra läkningen av benbrott är en av årets tre bästa, enligt Stiftelsen Skapa. Företaget AddBIOs vd Trine Vikinge och professorerna Per Aspenberg och Pentti Tengvall får 100 000 kronor för sin innovation.

Skapastipendiet delades i tisdags ut för 25:e gången i samband med Tekniska Mässan i Stockholm. Årets uppfinnare blev norrbottningen Per-Olof Karlsson för en metod att rena fordonsgas från koldioxid. Men juryn valde att också premiera trion från Linköping och Elisabeth Wikström Shemer från Stockholm, som konstruerat ett portabelt instrument för att upptäcka förändringar i livmoderhalsen.

Linköpingsprodukten som marknadsförs under namnet Skruvcoat är en beläggning som stärker ben runt metallimplantat genom att tillföra ett läkemedel mot benskörhet, bifosfonater.

-Vi hade i flera år experimenterat med bifosfonater vid benläkning och fått gynnsamma effekter i djurförsök. Pentti Tengvall och doktoranden Trine Vikinge utvecklade metoden att sätta läkemedlet direkt på metallytan, säger Per Aspenberg, professor i ortopedi vid LiU.

En patientstudie pågår just nu i Linköping för att utvärdera metodens effekter.

Text: Åke Hjelm 2010-10-20

Foto: Peter Karlsson, Svarteld


2010-10-20Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08