Göm menyn

IVF-behandling är bra för förhållandet

Gunilla Sydsjö

De par som fått barn efter en provrörsbefruktning (IVF-behandling) har en bättre relation än par som har fått barn på naturlig väg. Det visar en ny studie av Gunilla Sydsjö, adjungerad professor vid Hälsouniversitetet.

Man räknar med att 10-15 procent av alla gifta och samboende par i Sverige är ofrivilligt barnlösa. I studien har hundra par som fått barn efter en IVF-behandling vid kvinnokliniken i Linköping medverkat.

– IVF är en påfrestande behandling som påverkar relationen och därför måste paret ha haft en stabil relation i minst två år för att få inleda behandlingen, säger Gunilla Sydsjö.

Syfte med studien var att få reda på hur parens relation ser ut när IVF-behandlingen inleds och fem år efter att de har fått barn. . Svaren jämfördes sedan med svar från en grupp par som blivit spontant gravida.

- Jag blev förvånad över att deras relationer var så stabila. Antagligen beror det på att paren som får barn genom IVF är lite äldre och har en stabil relation redan när de kommer till oss. Många av paren som har blivit spontant gravida har också fått ett barn till efter några år och det sliter på relationen, säger Gunilla Sydsjö i ett pressmeddelande från Landstinget i Östergötland.

– Nyttan med studien är att vi kan säga till paren att de inte riskerar sin relation genom behandlingen.


2010-08-10Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08