Göm menyn

Skräddarsydda behandlingar mot leukemi

Jan-Ingvar Jönsson, professor i medicinsk cellbiologi

Jan-Ingvar Jönsson, professor i medicinsk cellbiologi, föreläser i serien Forskning i Framkant torsdagen den 8 april. Temat är ”Molecular targets for novel antileukemic therapy”, skräddarsydda behandlingar mot leukemi.

Vad ska du prata om?

– Jag berättar om hur vi kan lära oss ta fram skräddarsydda mediciner för att bättre behandla akut leukemi om vi känner till vilka genskador som cellerna bär på. Problemet med dagens behandlingar är att de slår för brett, och inte bara dödar cancercellerna. Många patienter blir också resistenta och svarar inte på behandlingen. Nya metoder handlar om att ”lura” cellen med en ny behandling så att resistensen inte uppstår. De handlar också om att skona friska celler och koordinera en kontrollerad celldöd. Vi har nyligen haft en artikel i den välrenommerade tidskriften ”Blood” på temat.

Vad orsakar leukemi?

– Leukemi är en sjukdom som vi i dag tror har mycket med blodstamceller att göra. Cancern går på blodstamcellerna som är odödliga, vilket är en smart strategi för att sjukdom ska spridas och leva vidare.

Hur kan din forskning hjälpa patienterna?

– Vi kartlägger jag vilka processer som styr att cellen dör. Det handlar mycket om hur vi kan framkalla dödsmekanismer i leukemiceller. Om man kan förstå dödsmekanismerna, kan man ta fram nya strategier för cancerbehandling på bred front. Det angår alltså många cancerformer, inte bara leukemi.

Hur långt fram i tiden ligger de nya metoderna?

– Några av de substanser vi använder på labbet prövas redan i klinisk verksamhet i USA. Det är mycket möjligt att de är här i Östergötland inom 3-5 år. Vi är alltså inte så långt ifrån kliniken i forskningen.

Varför håller du din föreläsning på engelska?

– För mig känns det viktigt att vi använder oss av engelska så mycket som möjligt för att alla ska kunna förstå. Bland annat tror jag att flera utländska kolleger kommer.

Missa inte föreläsningen: ”Molecular targets for novel antileukemic therapy”

Torsdag 8 april, kl 15.30 i Victoriasalen, US

Jan-Ingvar Jönsson, professor IKE

Text: Maria Carlqvist, Landstinget i Östergötland


2010-04-06Sidansvarig: johan.jager@liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-08