Göm menyn

Jag älskar mitt jobb!

Laboratorieinstruktören Emma berättar om sitt arbete

Emma

Laboratorieinstruktör på Laboratoriet för Klinisk kemi, Laboratoriemedicinskt centrum, Linköpings universitetssjukhus. Emma tog examen till Biomedicinsk analytiker vid Hälsouniversitetet i Linköping 1999

Att jag utbildade mig till biomedicinsk analytiker ångrar jag inte en enda dag. Denna utbildning har gett mig så många valmöjligheter och utmaningar i livet. Utbudet av arbetsplatser är stort och arbetsuppgifterna många. Att få vara en del av den medicinska vetenskapen och ta del av allt den har att erbjuda känns som ett privilegium.

Att gå till jobbet som laboratorieinstruktör innebär nästan alltid en utmaning. Det är väl därför som jag älskar mitt jobb! Tänk att få arbeta med uppgifter som ger så mycket energi och inspiration att man är upplyft när man kommer hem, istället för helt slut.

Prover och labbänk

Innan jag påbörjade tjänsten som laboratorieinstruktör har jag arbetat på AstraZeneca, Statens rättskemiska laboratorium, Laboratoriet för klinisk mikrobiologi och i primärvården. Alla dessa arbetsplatser har gett mig nya kunskaper och erfarenheter som jag har stor nytta av i instruktörsjobbet.

När jag gick på Biomedicinska analytiker-utbildningen använde vi oss av problembaserat lärande (PBL). Att veta hur PBL fungerar och att det är användbart, är en bonus i mitt dagliga arbete. Detta sätt att angripa problem gör min vardag mycket enklare!

PBL på tavlan

Under ett arbetspass kan jag träffar människor från olika yrkesgrupper inom vården och även representanter från företag som har anknytning till våra reagenser, apparater mm. Jag undervisar i kapillärprovtagning, barnprovtagning, preanalys, förmedlar praktiskt och teoretiskt hur instrument för glukos, syra-bas, CRP (snabbsänka), hemoglobin och urinstickor fungerar.

Barnplåster

Jag deltar också i upphandlingar. Just nu är det provrör, reagenser och handskar som testas och utvärderas. Här är det en stor fördel att jag har erfarenhet från många olika laboratorieverksamheter.

provtagning

Tillsammans med en barnläkare, en barnsjuksköterska och en lekterapeut skriver jag just nu en barnbok som handlar om barnprovtagning. Barnprovtagning är ett ämne som jag brinner för, men som uppmärksammas alldeles för lite både teoretiskt och praktiskt. Med denna bok hoppas vi kunna hjälpa framförallt barnen att lättare förstå vad som händer före, under och efter en blodprovstagning.

Genom att träffa folk från olika yrkesgrupper får jag en tydligare bild av hur vi som biomedicinska analytiker passar in i vårdkedjan. Vår roll och våra kunskaper försöker jag också förmedla tillbaka till de människor jag träffar.

Som biomedicinska analytiker har vi stora möjligheter att med våra specifika kunskaper påverka den medicinska framtiden. Jag hoppas att fler vågar ta chansen och utbilda sig till biomedicinsk analytiker. Det är ett yrke som spelar roll!

 

PBL-guiden
 


 

Medicinska fakulteten webb


Kontakter

Postadress

Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper (BKV)
Avdelningen för läkemedelsforskning
Medicinska fakulteten
581 85 Linköping

Besöksadress

Hus Lab 1
ingång 68, plan 8
Campus US/Medicinska fakulteten


Sidansvarig: erika.linden@liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-15